Hamarosan indul a pályázati program is: Elfogadták Székelyudvarhely idei költségvetését

Megszavazták a büdzsét. A tervezés és kivitelezés éve az ideiFotó: Polgármesteri Hivatal

A polgármesteri hivatal hatékonyságának növelése, az ehhez szükséges feltételek biztosítása, a meglévő projektek megvalósítása, illetve több beruházás elindítása saját forrásból – ezek Székelyudvarhely költségvetésének legfontosabb irányelvei.

Az utóbbi időben több fórumon is elhangzott, hogy Székelyudvarhely fejlesztésben és a beruházások számát tekintve elmarad a többi nagyobb székelyföldi városok mögött. A tegnapi önkormányzati ülés legelején erre reagálva Jakab Attila volt városmenedzser, az alpolgármesteri kabinet jelenlegi vezetője a Központi Fejlesztési Régió egy friss elemzésére hívta fel a figyelmet, amely a hat megye (Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megye) teljesítményét vizsgálta európai uniós források felhasználása szempontjából a 2014–2020 júliusa közötti időszakban. E szerint a Hargita megyei municípiumok jól teljesítenek, összesen 37 szerződést kötöttek 48 millió euró értékben az említett időszakban. Székelyudvarhelyt csak Csíkszereda előzi meg a szerződések számát tekintve, de ha a pályázatok összértékét nézzük, akkor a Küküllő-parti város az első helyen áll, az abszolút rangsorban is csak a megyeszékhelyek előzik meg. A jelentősnek mondható európai uniós pályázati összeg meg is jelenik a költségvetésben, a nagy kihívást a projektek megvalósítása jelenti, közülük többnek is 2023 a kivitelezési határideje.
Költségcsökkentés több
intézménynél

A büdzsé bevételi oldalán 268 millió lej szerepel, a kiadások oldalon pedig 285 millió, viszont a tavalyi évről megmaradt még mintegy 12 és fél millió lej. Több módosító javaslatot fogalmazott meg a különböző fejezetek tárgyalásakor az RMDSZ- és az MPP-frakció, ezek jó része infrastrukturális beruházásokat érintett, közülük volt, ami bekerült a büdzsébe kisebb-nagyobb változtatásokkal. A POL-frakció a polgármesteri hivatal személyzeti költségeinek 12 300 000 lejről
12 100 000 lejre való csökkentését javasolta (ez valójában létszámstopot feltételez az idei évre), az így nyert 200 000 lejt a sportprogramra csoportosítják át – az indítvánnyal egyetértett a testület. A végső szavazásnál az RMDSZ-es képviselők tartózkodtak, de végül nagyjából az előterjesztett formában fogadták el a költségvetést.
A többségi POL korábban is a hivatali költségek csökkentését ígérte, hogy minél több anyagi forrást tudjanak az elnyert európai uniós pályázatok önrészének biztosítására fordítani. Több, a város alárendeltségébe tartozó intézménynél lesz megszorítás, például a Tourinfo iroda költségvetését 150 000 lejjel, a helyi rendőrségét 300 000 lejjel, ugyanakkor magának a hivatalnak az anyagi költségeit 1 300 000 lejjel szűkítették.

Beruházások, pályázatok

Mint korábban már megírtuk, az összköltségvetés majdnem 40 százalékát beruházásokra fordítja idén a városvezetés, ezek egy része a különböző fázisokban lévő EU-s projektekkel való munka, és közel 20 millió lej értékben saját finanszírozású tervek megvalósítása. Ezek között ott van például az Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének befejezése, az Ugron Gábor utca felújításának folytatása, illetve a város két problémás útkereszteződésének átalakítása.
Hamarosan meghirdetik a civil szervezeteknek szóló pályázati programot is. Mivel a pandémia miatt a szervezetek a tavaly elnyert pénz felét sem tudták elkölteni, idén az előző évekhez képest kevesebb pénzt, mindössze 490 000 lejt különítettek el erre a célra. A verseny- és amatőr sport támogatására a POL módosítása révén összesen
1 350 000 lejt szánnak.

Egyebek

Arról is döntött a testület, hogy újra meghirdetik a Művelődési Ház menedzseri tisztségének betöltésére a versenyvizsgát, amely tavalyról maradt el, Elekes Gyula jelenleg ideiglenesen tölti be a posztot. A dokumentáció leadásának határideje május 17.
Végül az ülés végén Gálfi Árpád egy petíciót olvasott fel, amelyben tiltakozását fejezte ki egy székelyudvarhelyi ismert vállalkozó család túlkapásaival szemben. Közös nyilatkozatra, konkrét tettekre, kiállásra buzdítja Gálfi a tanácsosokat, a közösséget is a Pethő család ellenében, akik nevéhez szabálytalanságok, közúti kihágások, agresszív cselekedetek sora, visszavont feljelentések köthetők, a legutóbbi időben a család egyik tagjának egy nő ellen irányuló bántalmazási, zaklatási ügye, zsarolása borzolta fel a közvéleményt. Gálfi ugyanakkor várja az igazságszolgáltatás látványos intézkedéseit is.

Asztalos Ágnes