Hamarosan Hargita megyébe is megérkezik az oltóanyag

December 28-án vagy 29-án hajnalban – azaz ma vagy holnap – érkeznek meg Hargita megyében az első koronavírus oltások és egyelőre a megye öt kórházában dolgozó egészségügyi személyzet kapja meg – közölte lapunk megkeresésére Adrian Pănescu, a Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője.

A kormányhivatal szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a pontos időpontról az oltás gyártója, a Pfizer dönt, de a fenti két időpont egyikén, azaz december 28. vagy december 29. a hajnalban érkezik meg az első szállítmány. Mint részletezte: országszerte összesen 140 ezer oltás osztanak el a  kórházak között. A központi régióban – ide tartozik Hargita megyei is – a brassói katonai kórház tárolja majd az oltóanyagot.

A szóvivő elmondta: első körben a megye öt kórházának egészségügyi személyzetét oltják be veszélyeztetettségi sorrendben. Azaz a megyei kórház csíksomlyói fertőző osztályán dolgozó egészségügyi személyzet, illetve a székelyudvarhelyi városi kórház munkatársai kaphatják meg az oltást elsőként. Természetesen a Hargita megyei mentőszolgálat és a megyei katasztrófavédelmi ügynökség keretén belül működő rohammentők (SMURD) is ide tartoznak – tette hozzá a szóvivő.

Adrian Pănescu még elmondta: a brassói katonai kórházban az oltóanyagot -70 és – 80 fok között hőmérsékleten tárolják és a kórházak igénylései alapján osszák majd szét. A bürokratikus eljárás módja, hogy a kórházak igényeit a megyei egészségügyi igazgatóságok (DSP) összesítik és töltik fel egy elektronikus rendszerbe, innentől kezdve szinte automatikusan működik a vakcinák szétosztása. Előtte persze az orvosoknak, ápolóknak fel kell iratkozniuk az oltást igénylők listájára.

Egy raklapon összesen 195 palack vakcinát tudnak szállítani, minden egyes palackban öt oltásra elegendő oltóanyag van. Amint kikerültek a mélyhűtésből az oltásokat 4-5 napon belül el kell használni, az alatt az idő alatt azonban elegendő +2 és 8 fok között tárolni. Ez a hőmérséklet egyébként az átlagos hűtőszekrények teljesítményének felel meg – fűzte hozzá a technikai részleteket a szóvivő.