„Hagyományt tanulunk”

Alkotás az árnyékban. Egyszerre játék és készségfejlesztő gyakorlat Fotó: Asztalos Ágnes

Kilencedik éve szervez minden év augusztusában egy hónapos alkotótábort a székelyudvarhelyi Művelődési Ház. A tematika hetente változik, a foglalkozások zöme gyermekeknek szól. Ezen a héten nemezeltek és házszámtáblákat díszítettek homoródmenti motívumokkal.

Alkotás az árnyékban. Egyszerre játék és készségfejlesztő gyakorlat Fotó: Asztalos Ágnes
Alkotás az árnyékban. Egyszerre játék és készségfejlesztő gyakorlat Fotó: Asztalos Ágnes

[dropcap]T[/dropcap]ermészetfotózással rajtolt az alkotótábor, ezen a héten pedig szabadtéri kézművesműhelyt alakítottak ki a Művelődési Ház mellett, a városi park fái alatt. Kellemes árnyékban, halk népzenei aláfestéssel 15 gyermek ismerkedett a hét elején a nemezelés technikájával, ma pedig a bútorfestés alapjaival. Ottjártunkkor négyzet alakú fa­lemezeket csiszoltak és alapoztak. – Azért, hogy maradandó emléket vihessenek haza a gyermekek, házszámtáblákat festenek – tudtuk meg Bencze Ilona oktatótól. – A tömbházlakók nagyszüleiknek vagy ismerősöknek ajándékozhatják a homoródmenti motívumokkal megfestett táblákat, akik házban laknak, hagyományosra cserélhetik az eddigit – tette hozzá a foglalkozásvezető. Így ahhoz is hozzájárulnak a gyermekek, hogy fogékonyabbá tegyék szűkebb környezetüket a szépre.
A 17 éves Demeter Zsuzsa nem először van hagyományőrző táborban. Nagyon szeret rajzolni, ide is azért jött, hogy tökéletesítse a technikáját.
– Itt megtanuljuk a hagyományt, azt, hogy régen hogyan díszítettek – fogalmazott.
– Én is kíváncsi vagyok arra, hogy dédszüleink mivel és hogyan díszítették a tárgyakat – teszi hozzá Benczédi Szende. A 12 éves kislány is főleg a bútorfestés iránt érdeklődik.
Molnár Kata summázza talán a legtalálóbban a népi iparművészetet oktató táborok hasznát.
– Kiderül, hogy sok türelem kell ahhoz, hogy valami szépet alkossunk, nem lehet egy nap alatt megtanulni – mondta a 11 éves kislány.
Az oktató pedig sikerélményhez akarja juttatni a gyermekeket, hogy szeressék meg a népi motívumkincset, a hagyományos díszítést. Ezért zsírpapírra szellős, könnyebb motívumokat rajzolt elő, ezek használatával kerülnek fel a minták a táblákra, majd a színezésben is segít, hiszen a szabályokat be kell tartani.
Egyébként az alkotótáborban a legkisebb gyermek egy hétéves kisfiú. A foglalkozások 10–16 óráig tartanak, igény szerint ebédet is tudnak biztosítani a résztvevőknek.
A népi iparművészet után jövő héten a tűzzománckészítés titkaiba pillanthatnak be a gyermekek, augusztus utolsó felében pedig a felnőttek – tájékoztatott Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója. Szeptemberben egy kiállításon is bemutatják az egy hónapos alkotótábor termését, jelezte az igazgató.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community