2021, március 8, hétfő.
Hirdetéscustom_html_banner1

Ha nem érne véget júniusban a 2019/2020-as fociidény: Engedélyezik az átigazolási időszak átütemezését

Fontos lépéseket jelentett be a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hivatalos honlapján. A koronavírus-járvány miatt egyelőre bizonytalan a bajnokságok befejezése, így a szövetség engedélyezi a kluboknak, hogy szerződést hosszabbítsanak a játékosokkal és stábtagokkal a 2019/2020-as idény végéig. Az átigazolási időszakot átütemezik a járvány lecsengésétől és a labdarúgó-bajnokságok újraindulásától függően.

Az már biztos, hogy nem augusztus végén zárul a focisok nyári átigazolási idénye

Pár hete még optimista volt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) vezetése, ami a 2019/2020-as labdarúgó­idény befejezését illeti. Március utolsó felében a FIFA vezetése úgy látta, a koronavírus-járvány miatt félbeszakított bajnokságokat június 30-ig be lehet fejezni, ám a Gianni Infantino által elnökölt szervezet már nem bízik abban, hogy az év első felében sikerülne befejezni a pontvadászatokat a normális körülmények között.
Kedden este fontos lépéseket jelentett be a FIFA hivatalos honlapja. A legfontosabb rendelkezés, hogy az eredetileg tervezett idény végén (június 30.) lejáró szerződéseket a klubok a FIFA engedélyével meghosszabbíthatják addig, amíg a bajnokságokat be nem tudják fejezni. Tehát például egy futballista, aki a nyártól papíron egy másik klub játékosa lenne, addig maradhat jelenlegi klubjánál, miután az egyes ligákat befejezték, a dátumok egyelőre nem ismertek, ahogy arról sem született még döntés, hogy egyáltalán befejezik-e a bajnokságokat. Ezzel az intézkedéssel a sportág integritását és stabilitását kívánják fenntartani.
A FIFA ugyanakkor rugalmasságot ígért: a jelenlegi idény befejezése után és a következő évad indulása között lesz a nyári átigazolási időszak. Így elképzelhető, hogy a nyári átigazolási időszak nem augusztus 31-én zárul, ahogy a legtöbb európai országban, hanem később. Ez a szerződésekhez hasonlóan szintén a bajnokságok befejezésétől függ. A FIFA által felállított munkacsoportot Vittorio Montagliani alelnök vezette, az egyeztetések során a rendelkezésekhez a klubok, a játékosok, a ligák és a nemzeti szövetségek is hozzájárultak, majd kedden a FIFA tanácsa is jóváhagyta. A szerződéseken és az átigazolási időszakon túl a gazdasági problémák megoldására is iránymutatást adott ki a FIFA.
A közleményben a FIFA vezetői azt írják, a labdarúgásnak a többi gazdasági ágazathoz hasonlóan méltányos és tisztességes megoldást kell találnia a körülményekhez igazodva, a munkahelyek védelmét, valamint a játékosok és klubok közötti méltányos és ésszerű egyensúlyt szem előtt tartva. A FIFA ennek szellemében ösztönzi a labdarúgókat és a klubokat, hogy működjenek együtt a megoldások megtalálásában. „Az egyes országok intézkedéseihez igazodva kell megtalálni a megfelelő eljárásmódot, a FIFA az összes aspektus megvizsgálását javasolja, beleértve a kormányzatok intézkedéseit, amelyek a klubokat támogatják, a fizetések megvonását vagy csökkentését, és az esetleges fedezeteket” – áll a közleményben.
A FIFA ezenkívül arra bátorítja a klubokat és a játékosokat, hogy közösen találjanak megoldásokat a mérkőzések nélküli időszakban felmerülő problémákra, és jussanak megállapodásokra a vitás kérdésekben egy olyan időszakban, amelyben előre nem látható bevételkieséssel kell számolni.
Amennyiben az egyesületek nem tudnak megegyezni a futballistákkal, akkor a FIFA hoz döntést. Ilyenkor a nemzetközi szövetség leellenőrzi, hogy valóban mindent megtettek-e az érdekeltek azért, hogy megszülessen az egyezség, megvizsgálják a klub gazdasági helyzetét, méltányolják a játékosok szerződésváltoztatásának arányosságát, figyelembe veszik a játékosok nettó jövedelmét a szerződésváltoztatás után..

HN-összeállítás

Kapcsolódó cikkek:

A magyar fővárosba látogat Ferenc pápa

Budapestre látogat Ferenc pápa – adta hírül közleményében hétfőn délután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálata. – Örömmel értesültünk róla, hogy a Szentatya bejelentette...

Már nem kötik korhatárhoz az AstraZeneca vakcinájára való jogosultságot

Megszűnik hazánkban az AstraZeneca oltóanyagára vonatkozó korosztályi korlátozás – erről döntött hétfőn a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV). A CNCAV sajtóközleményben tájékoztat, hogy...

Újabb óvintézkedések bevezetését tervezik?

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott hétfőn a parlamentben, hogy a SARS-CoV-2 vírussal történt megfertőződések számának növekedése miatt a hatóságok nem zárják ki újabb...

Legfrissebb