Gyurmaékszerek minden alkalomra

Fotók: Kaczat Creations

Gyermekként sokan ismertük a gyurmát, mégis kevesen vagyunk, akik felnőttkorban is visszatalálnak ehhez az élvezethez. Szabó Fruzsina főállásban reklámgrafikusként dolgozik, a gyurmával való kapcsolata hosszú utat járt be az iskolás évei óta. A süthető gyurmát közel két és fél éve próbálta ki először, jelenleg apró ékszereket készít a megrendelőknek.

A Kaczat Creations megálmodója, Szabó Fruzsina a pandémia jelentős részét külföldön töltötte, ahol az online oktatás miatt idejét javarészt a négy fal között töltötte. Mint mondta, a bezártság idején ismerte meg a süthető gyurmát, amikor az unalmasabb pillanatokban kipróbálta a tevékenységet, s elkészítette az első ékszereket – ekkor még csak saját használatra. Az ékszerek készítése során több anyaggal kísérletezett, de a legnagyobb lehetőséget és kreativitást a gyurmában látta. Készített már hamutálakat, füstölőtartókat, mágneseket, kitűzőket, nyakláncokat, ám legszívesebben fülbevalókkal foglalkozik.
– Visszanézve az első próbálkozásokat, nem tudom eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek. Unaloműzésként kezdtem el a kézműves-tevékenységet, egyáltalán nem gondoltam, hogy ebből komolyabb is létrejöhet. Elsőként kis törzsi maszkokat készítettem, egy pár fülbevalót és nyakláncokat – mondta a reklámgrafikus.
A termékeit jelenleg itthon és Magyarországon lehet megvásárolni, de gyakran postázza őket Európa más országaiba. Az ékszerek árkategóriája mérettől, formától és stílustól függ.

 

Szabadságot a képzelőerőnek!
A Fruzsina által alkalmazott technika mindig a gyurma minőségétől függ. Többféle anyaggal dolgozik párhuzamosan, de általában azokat keresi, amelyek könnyen formálhatók, rengeteg színben kaphatók, illetve könnyen keverhetők egymással. Az ékszerkészítő kedvenc pillanata, amikor a munkafolyamat során saját maga hozhatja létre a gyönyörű színárnyalatokat. Az ékszereinek a különlegessége, hogy kizárólag saját keverésű színeket használ. A technikákkal a végtelenségig lehet kísérletezni, hiszen a gyurma szinte akármilyen módon formázható. Ez a technikai szabadság nagy teret ad az alkotónak. Fruzsina előszeretettel él az említett művészi szabadsággal, megkötések és szabályok nélkül dolgozik – műhely hiányában egyelőre csak a saját konyhájában. A legtöbb termékét kísérleti jelleggel készíti, sokszor nem is tudja megmondani előre, hogy mi lesz a végeredmény. Elmondta, hogy ezért nem előnyös megrendelések után gyurmázni, ugyanis olyankor meg kell felelni azoknak az elvárásoknak is, amelyek nem kimondottan az ő művészetét képviselik.
– Rettegek attól, hogy csalódást okozok a megrendelőknek. Amikor valaki érdeklődik az ékszerek iránt, inkább a kész darabokat ajánlom fel. Megrendelés esetén csak a forma, a szín és a minta választható. A többit kénytelenek rám bízni, mert szükségem van egy ennyi minimális alkotói szabadságra ahhoz, hogy élvezettel készüljenek el a megálmodott darabok – jegyezte meg.
Újabb érdekességként elmondta, hogy saját tervezésű formákkal dolgozik. A kezdetekben segítségére volt a barátja, aki közreműködött a 3D modellezésnél, a munkahelyén pedig kinyomtatták az egyedi vágóeszközeit. Ezenkívül előszeretettel használja a süteményvágókat, alkalomadtán kézzel vágja körbe az anyagokat. A segédeszköz nélkül elkészített darabok különlegesek, azokat sosem ismétli meg.

Ragyogó színek, vidám minták
A reklámgrafikus által használt gyurmák rengeteg színben kaphatók, ráadásul gyakran kever ki különlegesebb színeket porokkal vagy különböző fűszerekkel. Legszívesebben az őszi színeket alkalmazza, de szereti az élénk, bolondos színkombinációkat. Mint mondta, a ragyogó árnyalatok játékosak, és sokkal gyorsabban magukra vonják a tekintetet. Fruzsina próbál minél több színkombinációt létrehozni azért, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tetsző árnyalatokat.
A Kaczat Creations legnépszerűbb darabjai az apró fülbevalók. Stílus tekintetében az absztrakt és színes, mintás darabokat viselik szívesen a vásárlók. Fruzsina a vásári élményeivel kapcsolatban elmondta: az első vásárt, ahol jelen volt a termékeivel, ő maga szervezte másfél évvel ezelőtt Nagyváradon, a Moszkva Kávézóban.
– Akkor a Kaczatok még nem álltak készen a vásári nyilvánosságra. Az elmúlt tíz hónapban kezdtem érezni, hogy a gyurmázás átalakult komolyabb hétköznapi foglalkozássá. Azóta már három vásáron is részt vettem. Kétszer egymás után a Demarkt Budapesten, pár napja pedig a Szimpla Kertben mutattam be a termékeimet. Nagy öröm számomra, hogy ezenkívül az otthoni környezetben is ismertté váltak az ékszerek, hívtak Temesvárra, Marosvásárhelyre és Kolozsvárra, hogy a jövőben vegyek részt az ott szervezett kézművesvásárokon.

A jövő gyurmái
Fruzsina hamarosan bemutat néhány új terméket, ezek már régóta érlelődnek benne, s végre sikerült megvalósítania a kivitelezésüket. Részleteket nem árult el, de ígérte, hogy az újdonságok néhány héten belül megtekinthetők lesznek a márka közösségi oldalain. Az új összeállítás sem okoz majd csalódást: Fruzsina ezúttal is számos véletlenszerű absztrakt mintával fűszerezve, a képzőművészet által inspirált darabokkal kényezteti a vásárlóit.
– Robban szét a fejem a rengeteg új ötlettől! – jegyezte meg mosolyogva. – Néha azt se tudom, mikor melyiket kezdjem el megvalósítani. Jelenleg új kollekcióval készülök, sőt, lesznek friss termékek is. Bízom benne, hogy egy lépéssel közelebb kerülök ahhoz, hogy a kézműves-tevékenységgel akár főállásban foglalkozzam – számolt be a hosszú távú terveiről.
A gyurmaékszerek egyedi és különleges darabok, így idén akár ballagási ajándéknak is tökéletesen megfelelnek. Az ékszerek előnye, hogy hűen tükrözik a nyár bolondos hangulatát, valamint jól illenek az évszakban viselt színes ruhadarabokhoz.

Miklós Dalma

: an accessible web community