2021. június 18, péntek.
Hirdetéscustom_html_banner1

Győzni akarnak a csíkiak

Tizennégy év után rendeznek újból rali bajnoki futamot Máramaros megyében, a csíkiak kategória- és géposztálygyőzelemre hajtanak. Holnap 55, vasárnap 87 kilométer gyorsasági szakasz vár a sportolókra, a viadal 1.2-es szorzójú, így a hazai mezőny többsége indul a Máramaros Ralin. Csató Roland sosem versenyzett a kijelölt pályákon, míg Teslovan Adrian tizennyolc, Cseh Vajk Imre tizenhét év után tér vissza versenyzőként Nagybányára.

Ugyan eredetileg szeptemberre tervezték és újonc versenyként csak 0.6-os szorzóval rendelkezett a Máramaros Rali, az elmúlt hónap végén a Román Autósport Szövetség (FRAS) módosított a versenynaptáron, így a Nagybánya környéki viadalt a hétvégén tartják és 1.2-es szorzóval rendelkezik majd. Éppen ezért a hazai mezőny többsége nevezett a viadalra, mi több, két török, valamint egy magyar és egy belga páros is jelen lesz a versenyen. Természetesen a csíkiak is elindulnak a Máramaros Ralin.

A Gutinra emlékeznek
Máramaros megyében utoljára 2007-ben tartottak rali bajnoki futamot, így a mezőny többségének teljesen ismeretlenek a pályák. Noha az idősebb pilóták legalább egyszer már indultak a Nagybánya környéki versenyen, számukra is újdonságot jelent a verseny.
– Tizennyolc éve egy Dacia Novával versenyeztem utoljára Nagybányán, akkor az N 1.6-os géposztályt meg is nyertem. De 2003-tól sok idő eltelt, így mondhatom, számunkra teljesen újak a pályák, noha néhány szakaszon versenyeztem. A Gutin szelektív valamennyire megmaradt az emlékezetemben, de szerencsére a szervezők videókat készítettek a gyorsasági szakaszokról, így ezeket megnézve van egy képünk a pályákról – nyilatkozta lapunknak még a pályabejárások előtt Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, természetesen a befejezése a céljuk. – Elég erős a mezőny, és ahogyan a szezon elején is mondtam, idénre nincs nagy célunk, az autót akarjuk szokni. De ugyanakkor hajtunk a győzelemre, mert szeretnénk a bajnokságban a lehető legjobb helyezést elérni – tette hozzá a csíki pilóta.
– Tizenhét éve szintén navigátorként voltam jelen Nagybányán, akkor Unguru Ioannak diktáltam az itinert. A kijelölt szakaszokat egyelőre csak videón néztük végig, a Szurdukkápolnok szelektívet a Lövéte szakaszhoz tudnám hasonlítani, a Gutin gyors – amely mindkét irányban a viadal része – festői szépségű, rengeteg hajtűkanyarral – nyilatkozta Cseh Vajk Imre. A navigátor hozzátette, esőt jósolnak a versenyre, de reménykednek, hogy ez csak a szombati napra érvényes. – Ugyan számítunk arra, hogy nem lesznek szárazok a pályák, de reménykedünk, hogy legalább vasárnap nem fog esni az eső. Az abroncsválasztás döntő fontosságú lesz mindkét nap – tette hozzá a csíkszeredai navigátor.
Az RC2N géposztályban heten neveztek, ám az egyik török páros nem pontoz a bajnokságban.
– Nagyon kemény lesz a mezőny, de ahogyan a Hargita Ralin, úgy a nagybányai versenyen is szeretnénk a lehető legjobb helyezést elérni. Bízunk egy dobogós helyezésben, noha tudjuk, nem lesz sétagalopp számunkra a Máramaros Rali – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta megjegyezte, mivel 1.2-es szorzójú a verseny, minden egyes megszerzett pontnak örülni fognak.

Minden ismeretlen
Csató Roland számára teljesen újdonság a Máramaros Rali, mi több, a hétvégi viadalon nem Csikós Sándor navigál neki.
– Nekem hátrányt jelentett a versenynaptár módosítása, hiszen az év elején közölt dátumokhoz igazodtunk. Sajnos navigátorom nem tudta lemondani az időközben lekötött programját, így nem Csikós Sándor, hanem Fésüs László navigál majd nekem. A holnap délelőtti hivatalos edzés számunkra az összeszokást jelenti, hiszen ez lesz az első alkalom, amikor együtt versenyzünk, ám Fésüs Lászlónak nem a Máramaros Rali lesz az első versenye, ő a 2000-es évek elején ifj. Geréb Lászlónak navigált már, három éve pedig Fazakas Erik Zsolt oldalán teljesítette a Hargita Ralit – nyilatkozta lapunknak Csató Roland. A csíki pilótának a Dacia-kupában kell teljesítenie, elmondása szerint fontos lenne egy dobogós helyen végezniük. – Öten neveztek Daciával, így bízunk abban, hogy összejön egy dobogós hely, amivel elégedettek is lennénk. De azért szeretnénk bezsebelni a győzelmet, hiszen 1.2-es szorzójú a viadal, így sokkal több pontot szerezhetünk, mint más versenyeken – tette hozzá a fiatal csíki pilóta.
A Dacia Sandero pilótájának teljesen újak a pályák, de ők is örültek a szervezők videóinak.
– Jó volt az ötlet, hogy minden pályáról készítettek videót. A Gutin szelektívet nagyon várom, festői tájakon vezet a szerpentines út, de igazából csak a pályabejárásokon ismerkedhetünk meg a szakaszokkal – tette hozzá Csató Roland.
Holnap egy három szakaszból álló hurkot teljesít kétszer a mezőny – Szurdukkápolnok, Kapnikbánya, Aknasugatag –, vasárnap pedig a Gutin és az Aknasugatag szelektívek várnak a mezőnyre háromszor, a két gyorsaságit mindkét irányban teljesítik majd a pilóták.

Kopacz Gyula

Előző cikkIrodalmi karaván
Következő cikkEzek lennénk?

Kapcsolódó cikkek:

Megnyitották a Csíki Székely Múzeum legújabb kiállítását

Lányok, asszonyok Nagy Imre művészetében – ezzel a címmel nyílt meg péntek este a Csíki Székely Múzeum legújabb időszakos tárlata. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató köszöntőjében...

Áramkiesés több településen

Villanyáram nélkül maradt 45 fogyasztó a Csíkszentgyörgy községhez tartozó Egerszéken. Az áramkiesést egy fa okozta, amely az erős szél és esőzés következtében rádőlt a...

Csökkent a foglalkoztatottak aránya az első negyedévben

Az idei első negyedévben 60,8 százalékra csökkent a munkaképes korú, azaz a 15 és 64 év közötti lakosság foglalkoztatási aránya az előző negyedévben jegyzett...

Legfrissebb