Gyergyószentmiklóson 200 vakcinát adnak be naponta

Új oltási vonal megnyitását jelentették be Gyergyószentmiklóson. Nő az oltási kedv a térségben

Újabb oltási vonal nyílik a gyergyószentmiklósi oltóközpontban, így napi 200 dózis vakcinát adhatnak be hétfőtől kezdődően. A Gyergyói-medencében van érdeklődés az oltás iránt, eddig közel hatezer adagot adtak be – tudtuk meg.

Újabb oltási vonalat nyitnak meg a régi sürgősség épületében levő oltóközpontál, így az eddiginél jóval több személyt olthatnak be ott naponta – adta hírül a város vezetése és az oltóközpont koordinátora.

– Hivatalos engedéllyel nem két, hanem három ütemben olthatnak itt ezentúl, naponta több mint kétszáz oltást adnak majd be. Ezzel ez lesz a megye egyik legnagyobb oltóközpontja – vázolta Csergő Tibor András polgármester, aki köszönetet mondott a személyzetnek, illetve a családorvosoknak az oltáskampányban való részvételért.

Az oltásközpont vezetője, dr. Bíró Katalin elmondta, a Gyergyói-medencében egyre élénkül az oltakozási kedv, szükség is volt az új vonalra. Több mint 5800 vakcinát adtak be eddig, hatvan százalékát a Gyergyói-medencében élő személyeknek. Működik a mobil oltóközpont is, több száz oltást szállítottak házhoz már. Ezt az ágyban fekvő betegek vagy ápolóik igényelhetik a 0730–710094-es telefonszámon, a csapat házhoz megy, és otthon adja be az oltásokat. Gyergyószentmiklóson jelenleg csak a Pfizer-BioNTech oltóanyagát használják.

Mint ismert, április elsejétől a lakosság teljes egésze jogosult az oltásra. Aki szeretné megkapni a vakcinát, annak előbb regisztrálnia kell az országos platformon és be kell jelölnie, melyik oltóközpontban szeretne vakcinához jutni. Ott várólistára kerül, és mihelyt felszabadul egy újabb időpont, a platform telefonos üzenetben jelzi, hogy le lehet azt foglalni. Ekkor 24 órán belül ismét be kell lépnünk az oldalra, hogy a szabad időpontok valamelyikét megjelöljük. Az időseknek a családorvosok nyújtanak segítséget ebben.

Barabás-Pál Hajnalka