Gyergyószéki zarándokok indultak Csíksomlyóra

Csütörtökön reggel Gyergyóalfaluból, valamint Gyergyószárhegyről gyalogos és lovas zarándokok indultak útnak a csíksomlyói búcsúra. Bár kevesebben mehettek, mint előző években, a láncolat nem szakad meg, és a Szűzanyának szánt üzenetek idén is eljutnak a zarándokhelyre. Boncina-Székely Szidónia beszámolója.

Gyergyószárhegyen, az indulás előestéjén szentmisével és fotókiállítással ünnepelték a szárhegyi gyalogos zarándoklat újraindulásának harmincéves évfordulóját. A megyenapok keretében szervezett fotókiállításon a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ az önkormányzat előtti téren elhelyezett pannókon szemléltette az érdeklődőkkel a búcsújárás hangulatát, szellemiségét. A tárlaton Béres László és Kolcsár Béla munkáiból készült összeállítást láthattak a jelenlévők: a harminc év zarándoklatát felelevenítő fotókon a csoportképek mellett a zarándoklatok fontos mozzanatait tekinthettük meg. A szárhegyi gyalogos zarándoklatot 1991-ben indította újra szervezett formában Kolcsár Ágoston: a következő esztendőtől unokaöccsét, Endrét is magával vitte, aki 2011-ben vette át tőle a zarándokcsoport vezetését.
Az idei alkalom majdnem felér egy újrakezdéssel, hiszen a tavaly nem indultunk el, most viszont közel ötvenen indulunk gyalogosan Gyergyószárhegyről, hozzánk csatlakoznak tizenöten Gyergyóremetéről, valamint tízen Gyergyószentmiklósról – mondta el érdeklődésünkre Kolcsár Endre, aki arra biztat mindenkit, egyszer induljon útnak gyalog Csíksomlyóra.
A gyergyószárhegyi zarándokok a csütörtök reggeli szentmise után indultak el: az előző évek szokásával egyezően Dánfalván éjszakáznak, majd péntek délutánra érkeznek a kegytemplomhoz, elvégzik a keresztutat, és visszatérnek a taplocai szállásra. A szombati búcsús szentmise után visszatérnek Dánfalvára, vasárnap reggel pedig továbbindulnak Csíkszentdomokosra, ahol szentmisét hallgatnak, majd Marosfőn a pünkösdi királynéültetés szokását elevenítik fel; hétfőn hajnalban indul haza a keresztalja.
Ugyancsak Gyergyószárhegyről indult csütörtökön reggel a gyergyószéki lovas zarándokok csoportja is, László Pál vezetésével.
Babba Máriához igyekezve a gyergyóalfalvi István pap ígéretének teszünk eleget elsősorban, hiszen 450 évvel ezelőtt megígérte, hogy hálát ad minden esztendőben. Hálát adni megyünk mi is, és csak annyit kérünk tőle, hogy maradjon mellettünk, ahogy írja a sokezer éves amuletten: Napba öltözött minden titok nagyboldogasszonya, vigyázó két szemed óvjon. Ezzel a kéréssel megyünk hozzá, örömmel, meghatottan, mert nekünk a csíksomlyói Babba Mária nem egy elvont fogalom: minket ő most vár – Balázs József ünnepi gondolataival indult útjára a gyergyóalfalvi keresztalja, Hanuleac Tamás segédlelkész áldását követően.
Az alfalvi keresztaljhoz csatlakozott Molnár Levente operaénekes, a szalagos zarándoklat világi fővédnöke is, aki május 7-én indult útnak a magyarországi Máriapócsról.
Mind a nemzetemért, mind önmagamért örömmel vállaltam az utat, amelyre Molnár Sándor, a Mária Út szervezője kért fel. Művészként a világjárvány nagyban befolyásolta a munkámat, és nagyon vártam egy küldetésre, a Jóisten meghallgatta a sóhajomat. A rám bízott imaszalagokat olvasva azt látom, hogy mindenki a nemzeti összetartozást kívánja: én is saját egyéni zarándoklatomat a nemzet egységéért ajánlom fel, valamint a magyar kultúráért, amelyet a világjárvány megtépázott ugyan, de hiszem, hogy a Szűzanya szeretetével sikerül megvédeni és újult erővel feltölteni – osztotta meg gondolatait a gyergyóalfalvi indulás előtt Molnár Levente.
A gyergyóalfalvi keresztaljhoz Csomafalván és Újfaluban is csatlakoztak zarándokok

.

Felcsíkon szálltak meg a gyergyószéki zarándokok

Tegnap késő délután megérkeztek a gyergyószéki zarándokok a felcsíki településekre. A gyergyószárhegyi ke­resztaljához csatlakozott gyergyóremeteieket és gyer­gyó­szentmiklósiakat Csíkdánfalván, a gyergyóalfalviak csoportjához társult csomafalviakat és újfalviakat Csík­karcfalván szállásolták el. A gyergyóalfalvi zarándokokat ezúttal is Balázs József festőművész vezeti, hozzájuk csatlakozott Molnár Levente, a székelyföldi származású, Magyarországon élő Liszt Ferenc-díjas operaénekes, az Erdélyi Mária Út Egyesület szervezte szalagos zarándoklat világi fővédnöke is. A zarándokokkal tegnap délután Csíkjenőfalva határában találkoztunk. Molnár Levente lapunk kérdésére elmondta: hálás a Szűzanyának azokért a csodás pillanatokért, amelyeket a zarándoklat során hitben, reményben és szeretetben megélt.
– A Szűzanyáé az egész magyar nemzet és Magyarország, ő nem fogja elherdálni. Addig, amíg ilyen rossz időben, ilyen pandémiás időszakban is van bennünk lelkesedés és zarándokolunk, hálát adunk, addig van jövőnk. Nagyon szép az imaszalagkötegem. Most már több száz szalagom van, nagyon sok benne a nemzeti összetartozásért való ima. Én magam is erre a szándékra és a kultúra újraéledéséért ajánlottam fel saját zarándoklatomat, ugyanis nagyon fontos, hogy a nemzet immunrendszere, a kultúra nagyon jól működjön – mutatott rá Molnár Levente.

(Szöveg és fotó: Biró István)