Hirdetés

Gyere velem táncba!

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc

Reneszánszát éli a néptánc és a népzene. Szinte nincs olyan település, község Hargita megyében, ahol ne tartanának néptáncoktatást heti rendszerességgel a gyermekeknek, egy-egy tánccsoport története pedig hosszú évtizedekre nyúlik vissza. 
Gyakori, főleg városon, hogy a tipegőket is táncházba várják. Azt mondják, minél hamarabb elkezdődik a folyamat, annál jobb, hiszen így szinte észrevétlenül magukba szívják, akárcsak az anyatejet. A néptáncon keresztül a gyermekek megismerik a néphagyományokat, népszokásokat, de fejlődik az egyensúly- és ritmusérzékük, hallásuk, koncentrációjuk és a társakhoz való alkalmazkodásuk – egyszóval minden téren a hasznukra válik. A népi játékok fontos eszközül szolgálnak a legkisebbek oktatásánál, nem beszélve az élőzenés néptáncról, amely hatalmas élményt nyújthat számukra. 
Nemrég egy néptáncfesztiválon vettem részt, ahol tíz néptánccsoport lépett színpadra különböző korosztályú gyermekekkel, különböző tájegységű táncokat, gyermekjátékokat mutatva be. Annyi mosolygó, csillogó szemű gyermeket rég láttam egy helyen, mint ott. Forogtak, pörögtek a szoknyák, és szívből szólt a dal. Amint felcsendült a muzsika, mindenkinek mozdult a lába, még akkor is, ha nem volt színpadon, csak ült a széken. Szívük-lelkük benne volt az előadásban, és a végén büszkeség csillogott a szemekben, de nemcsak az övékben, hanem a szülők, oktatók szemében is. Azoknak sincs azonban okuk aggodalomra, akiknek kimaradt a tánc a gyermekkorukból, hiszen számos lehetőség van felnőttként is néptánctanulásra. Csak egy kis akarat és elhatározás kell hozzá. 
Mi is belecsöppentünk egy ilyen felnőttcsapatba, és már több mint egy éve heti rendszerességgel járunk táncolni. Ez az óra azonban jóval több mint tánctanulás. Kikapcsolódás, feltöltődés, minőségi időtöltés, együttlét, közösségi élmény, s az, hogy közben egyre több figurát ismerünk, már csak hab a tortán. Egy esküvőn élesben is kipróbálhattuk magunkat, és nagy sikerélményként könyveltük el a fejlődésünket. Persze a mi tudásunk még csak csepp a tengerben, de a jó pap is holtig tanul, és állítom, sosem késő elkezdeni!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!