Generációk táncoltak együtt

Színvonalas fellépések a tánccsoportoktól. Hagyományőrzés

Gyergyószék több néptánccsoportját fogadta hétvégén a fürdőváros – közel 250 meghívottja volt a harmadik alkalommal tartott Borszéki Népzene- és Néptánctalálkozónak. Generációk ropták együtt a táncot a helyi kultúrotthon színpadán, a szervezők elmondása szerint ez a múlt tiszteletét és a jövőbe tekintést is jelenti egyben. A helyi önkormányzat által támogatott rendezvény házigazdája ezúttal is a Tündérkert Virágai néptánccsoport volt, azonban hangsúlyozták: a közösség összefogásának is köszönhető az esemény létrejötte.

Színvonalas fellépések a tánccsoportoktól. Hagyományőrzés
Színvonalas fellépések a tánccsoportoktól. Hagyományőrzés

Harmadszorra tartották meg a Borszéki Népzene- és Néptánctalálkozót, noha a helyi Tündérkert Virágai elnevezésű néptánccsoport immár 11 éve szervez évente találkozókat a környékbeli csoportoknak.
Idén is gazdag programkínálattal várták az érdeklődőket a helyi kultúrotthonba, kilenc csoport lépett színpadra az eseményen: az Ambrus Norbert által felkészített Tündérkert Virágai kiscsoportja vezette fel a műsort, a Ferenczy Enikő által irányított gyergyóditrói Kék Szivárvány néptánccsoport csárdást és marosszéki táncokat adott elő, míg a gyergyóremetei Sirülő néptánccsoport küküllőmenti táncokkal készült. Gyergyóújfalut az Oláh Ágota által felkészített Katorzsa néptáncegyüttes képviselte, Gyergyóalfaluból pedig a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület citerazenekara készült egy kisebb műsorral. A borszéki Czifrasarok táncegyüttes kis- és nagycsoportja is bemutatta tudását, a Tündérkert Virágai nagycsoportja is fellépett, emellett a gyergyótölgyesi Plaiuri Tulgheşene elnevezésű csoport is előadta műsorát. A Pop Lăcrămioara vezette gyergyótölgyesiekkel több mint 10 éve ápol jó kapcsolatot a szervező tánccsoport, kölcsönösen látogatják egymást a különböző rendezvényeken.
Moşneag Ilona, a Tündérkert Virágai néptánccsoport korábbi vezetője idén is nagyban kivette részét a szervezésből. Elmondása szerint „a hagyományőrzés által akár erőt is meríthetünk a mai gondterhelt világban”.
Borszék polgármestere, Mik József kifejtette: örömmel tölti el a rengeteg népviseletbe öltözött résztvevő látványa, emellett megjegyezte, hogy az önkormányzat a továbbiakban is támogatni kívánja a hasonló kezdeményezéseket.
A rendezvény befejeztével az új kapcsolatok fontosságára mutattak rá a szervezők, hangsúlyozva: jövőre mindenkit visszavárnak.

HN-információ