Gazdasszonyképzés indul Gyergyószentmiklóson

Gazdasszonyképzés Gyergyószentmiklóson. Régi-új kezdeményezés FOTÓK: BONCINA-SZÉKELY SZIDÓNIA

A gazdasszonynak mindent tudnia kell, ami az otthonnal összefügg, az anyaságtól az alapvető elsősegélyig, a tűzhely körüli tevékenységtől az állattartásig, a gyógyfüvektől a zöldségtermesztésig. A képzésre azokat a nőket várják, akik szeretnék szebbé, meghittebbé tenni gazdaságuk és családjuk mindennapi életét – áll a szervezők felhívásában. A Gazdasszonyképző többalkalmas tevékenységsorozatát első alkalommal szervezte meg a Caritas Vidékfejlesztés nonprofit szervezet; céljuk meghonosítani és fejleszteni a képzést Gyergyószentmiklóson.

Kedden délután első alkalommal találkoztak a szervezők és a Gazdasszonyképzés iránt érdeklődők a Caritas Vidékfejlesztés székhelyén, a Varga Katalin utcában. A hét alkalmasra tervezett képzéssorozat révén az érdeklődők több témakört érintve kapnak átfogó ismereteket különböző területeken.
– A történelmi áttekintést követően a női szerepek sokféleségével is foglalkozunk, ehhez kapcsolódóan az időbeosztás, logisztika kérdését is érintjük. Emellett az élősködők, rovarok elleni védekezésről, az elsősegélynyújtás alapvető fogalmairól is szól majd egy-egy modul, hiszen alapvető fontossággal bírnak egy gazdaságban, egy háztartásban. Természetesen lesz főzési és eltevési kisokos, kenyérsütéssel, sajtkészítéssel, gyógynövénytermesztéssel kapcsolatos alkalom is, és még sok minden más. Minden témakörhöz szakembereket is meghívunk, közösen tanulunk, fejlődünk és válunk közösséggé – vázolta a képzéssel kapcsolatos terveket Köllő Réka programfelelős.
A kéthetente tartandó találkozók iránt élénk érdeklődés mutatkozik, elsősorban a szervezet tevékenységeiben részt vevő gazdafeleségek részéről: többen közülük sajtkészítést, illetve gyógynövénytermesztést tanultak már itt.
– A decemberben és januárban tartott gazdatalálkozók alkalmával már előrevetítettük ennek a képzésnek a kezdetét a résztvevőknek. Jó ötletnek tartották, hiszen fontos, hogy ne csak a családfő végezze a gazdaság mindennapos feladatait, hanem ennek szerves része legyen a feleség is, sőt a gyermekeket is be lehet vonni egészen kicsi kortól a tevékenységekbe, így egész nap együtt lehet a család, közös célokért dolgozva – beszélt az elképzelésekről Köllő Réka.
A szervezet munkatársai történelmi áttekintést végeztek a gazdasszonyképzés kezdeteit is vizsgálva: e szerint Pázmány Péter esztergomi érsek vetette fel először a nemesi leányok iskolai nevelésének fontosságát, majd Nagyváthy János, az első magyar nyelvű rendszeres mezőgazdasági munka szervezője volt az, aki az 1700-as években hozzájárult a Georgikon alapításához, ahol gazda- és gazdasszonyképzéseket tartottak fiataloknak. A gazdasszonyképzéseknek az első világháború vetett véget: Magyarországon hároméves oktatás formájában indítanák újra ismét, Erdélyben jelenleg ez az első ilyen jellegű próbálkozás.
– Tapasztalhatjuk, hogy napjaink társadalma szétesik, mi a képzés által szeretnénk közösséget kovácsolni, a közös gazdaságban végzett munka által nemcsak a családtagokat, hanem a részt vevő családokat is egymás felé fordítani – összegzett Köllő Réka.

Boncina-Székely Szidónia