Gazdag programkínálat

Változatos és gazdag programot kínáltak pénteken a magyar kultúra napja alkalmából a csíkszeredai művelődési intézmények és a helyi önkormányzat. A Csíki Játékszín egész napos programmal ünnepelte a magyar himnusz születésének napját. A Kájoni János Megyei Könyvtárban könyvbemutatót tartottak, a Szabadság téren Geofolk címmel nyílt szabadtéri kiállítás, a Művészetek Házában Pál István Szalonna és bandája koncertezett.

Szerte a nagyvilágban a magyarok 1989. január 22. óta ünneplik a magyar kultúra napját, annak emlékére, hogy 1823-ban ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a magyar himnusz kéziratát. Ez alkalomból Csíkszeredában is évente számos kulturális rendezvényt tartanak.

Felolvasószínház

Pénteken a Csíki Játékszín egész napos programmal csatlakozott a magyar kultúra napján szervezett rendezvények sorozatához. Csíkszereda önkormányzati színháza minden korosztály számára kikapcsolódási lehetőséget biztosított. Délelőtt A kék csodatorta című zenés mesejáték nyílt próbájára hívta meg a Nagy István Művészeti Szakközépiskola diákjait. Délután 3 órától a színház előterében felolvasószínházi előadásra várták az érdeklődőket. Péter Beáta, a Liget portál szerkesztője első drámáját olvasták fel a Csíki Játékszín színművészei. A Búcsújárás című darabot a csíksomlyói pünkösdi búcsú és a köréje kialakult jelenségek ihlették. A humorral és szarkazmussal tűzdelt három felvonásos műből ezúttal csak az első felvonást olvasták fel. A történetben egy csíksomlyói családot ismerhet meg a közönség, akiknél magyarországi házaspár és egy moldvai csángó zarándok talál szállásra. A házigazda, aki tulajdonképpen nem más, mint a helyi közbirtokosság elnöke a helyi ferences szerzetessel is vitában áll. A történetet a helyi elöljárók facebook-os élő bejelentkezése és idegenből érkező, más nyelvet beszélő vendégek megjelenése is színesíti.

– Valamikor 2016-ban írtam néhány jelenetet ebből a darabból, akkor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaíró mesteri szakos hallgatója voltam. Utána bekerült a fiókba, aztán amikor 2017-ben kitört a kanyarójárvány, épp a pünkösdi búcsú időszakában, akkor jutott eszembe, hogy ezt tovább kéne írni. Tehát akkor találtam megoldást egy darabon belüli problémára, amit korábban nem tudtam megoldani. Aztán ismét bekerült a fiókba, időközben volt egy történelmi jelentőségű esemény, a pápalátogatás, majd 2020-ban, amikor itt volt ez a vészterhes, vírus árnyékolta pünkösdi időszakunk, hogy nem lehetett kimenni a Nyeregbe, illetve nem tartottak szentmisét a két Somlyó közötti Nyeregben, akkor jutott eszembe, hogy vajon Lajosék (szerk megj: a csíksomlyói házaspár, a történet főszereplői) mit csináltak ez idő alatt, hogy élték meg a pápalátogatást, mi történt velük és vendégeikkel 2020-ban – mondta Péter Beáta.

Megjegyezte: figyelt arra, hogy a humoros, szarkasztikus jelenetek ne legyenek sértők, hiszen a helyiek szemében nagy értéke van a csíksomlyói búcsúnak. A szerző a mű megírásának idején a Petőfi Irodalmi Múzeum Örkény István-ösztöndíjasa volt. A Búcsújárás című dráma második felvonásának felolvasása március 27-én, a színház világnapján szintén a Csíki Játékszínben lesz. A jelenlegi tervek szerint pünkösdkor mutatják be a teljes darabot.

A felolvasóelőadás után este 6 órakor Kányádi Szilárd rendezésében Eisemann Mihály és Szilágyi László Én és a kisöcsém című operettel folytatódott a magyar kultúra napi rendezvénysor, majd színházpedagógiai foglalkozás zárta a napot.

Könyvbemutató a megyei könyvtárban

Pénteken, a magyar kultúra napján a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatták be Halász Péter néprajzkutató Az első csóktól az első gyermekig – Párválasztás, házasság, gyermek a moldvai magyaroknál című könyvét. A tavaly novemberben a baróti Tortoma Kiadó gondozásában megjelent 450 oldalas monográfiát Balázs Lajos néprajzkutató ismertette. A szerző videoüzenetben szólt legújabb kötetéről. Elmondta: több mint 50 év munkáját foglalta a könyvbe, hiszen 1966-tól minden szabadságát a moldvai csángóknál töltötte, rótta útjaikat, ült asztaluknál és segítette őket munkás napjaikon.

– A viszonylag hatalmas, de természetesen korántsem teljes ismeretekben fogalmaztam meg könyvem kéziratát, ami a gyermekkori játékos ismerkedésről, majd az udvarlásról, tehát a párválasztásról, a Moldvában hagyományos menyegzőnek, újabban nuntának nevezett lakodalomról szól, illetve annak minden racionális és spirituális mozzanatáról. A párválasztás érzelmi, társadalmi, vallási, jogi vonatkozásaival is foglalkoztam, de a költészeti, erotikus és gazdasági összefüggéseivel, valamint hiedelemvilágával együtt, el egészen a gyermek foganásáig, születésének gyönyörűséges titokzatosságában is felemelő élményéig, aztán a gyermek óvásának, nevelésének, közösségbe illeszkedésének hol boldogan játékos, hol keserves időszakával is – mondta Halász Péter.

A könyvbemutatón moldvai csángó népdalokat énekelt a pusztinai származású, Csíkszeredában élő Timár Karina. A könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Kiállítás és koncert

Ugyancsak péntek este, a magyar kultúra napja a csíkszeredai Szabadság téren Geofolk címmel nyílt szabadtéri kiállítás, illetve a Művészetek Házában koncertezett Pál István Szalonna és bandája. 

#hargitanepe #csikszereda #kultura