Gátoló bürokratikus folyamatok

Számos jó példa áll rendelkezésre FOTÓ: ILLUSZTRÁCIÓ/FREEPIK.COM

A startup vállalkozói rendszer nehézségeiről és helyzetéről számolt be Biás Csongor cégvezető hétvégi online előadása során. Fény derült arra is, hogy a startup rendszer hiányosságokkal küzd a marketingkommunikáció és az eladás terén egyaránt.

Az e havi Kreatív Kolozsvár est a startup szcénába kalauzolta a hallgatóságot. Az est meghívottja Biás Csongor, a magyarországi startup világ aktív szervezője, a Startup Hungary Alapítvány igazgatója volt. Mintegy 12 nemzetközi szinten sikeres alapítóval közösen dolgoznak azon, hogy a startup ökoszisztéma fejlődhessen és növekedjen. Fontos téma volt az előadás során a kapcsolati és szociális tőke fontossága. Az előadás szervezője a Kreatív Kolozsvár, a K+ program keretén belül, amelynek lebonyolítója a PONT Csoport és támogatója a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériumának Emberi Erőforrás Támogatáskezelője a Nemzeti Tehetség Program révén.
Biás Csongor kiemelte: fontosnak tartják az érdekérvényesítést a munkájuk során.
– A tudatos építkezésre támaszkodunk, hiszen szeretnénk, ha erős lenne a szervezet. Romániában és Magyarországon is egyaránt probléma, hogy Amerikához képest sokkal bonyolultabbak a startup rendszerek – fűzte hozzá a szakértő.
Mint mondta, céljuk, hogy ne csak a magyarországi, hanem a külföldi vállalkozásoknak is segíthessenek. Az alapítványt 12 szakember hozta létre, akik maguk is vállalkozók. Érdekesség, hogy más, alapító szervezetek is bekapcsolódtak a munkába, mint például a Google.
– Lassan általánossá válik a tény, hogy tíz startup alapú cégből kilenc elhasal a működése során. Ezért igyekszünk változtatni a szemléletmódon. Erre jó a marketingkommunikáció építése, akárcsak az, hogy felhívjuk a figyelmet a pozitív példákra – tette hozzá az elnök.
A szakértő úgy vélte, sok állami forrás áll az érintettek rendelkezésére, ami kényelmes megoldás lehet, viszont ez nagyon sok bürokráciával jár. Az előadó igyekezett felhívni a hallgatóság figyelmet arra, hogy nézzenek szét a nemzetközi piacon és járjanak nyitott szemmel.
A definíció szerint a startup időszak magas kockázattal jár, piacfajtától függetlenül, és a vállalkozók magas százalékú sikertelenségét eredményezheti. Ezt a rizikót csökkentheti a tartalékforrás, az alanyosabb fixköltségek és a megfelelő szakértelem, akár a franchise üzleti modell alkalmazása.
– Nagyobb volumenű kutatást végeztünk a témában, ennek eredményeit hamarosan publikáljuk a honlapunkon. Mint kiderült, hiányzik a marketing- és sales-tudás. Vagyis nem tudjuk, hogyan kell eladni a termékünket. Az is világossá vált számunkra, hogy aki állami vonalon indul el, az bele is ragad ebbe a helyzetbe – mondta Biás Csongor.
Zárásként hozzátette: ez a lehetőség egyfajta tanulópénz, bár a helyzet függ az anyagiaktól és az adott vállalkozó szocializációjától is.

Fülöp Orsolya