Gasztroest az idei újdonság

Gyermekek, felnőttek, film- és gasztronómiaked­ve­lők, az idei, hetedik Film­szeredán mindenki találhat neki tetsző művészeti alkotást vagy tartalmas programot, kikapcsolódási lehetőséget. Három helyszínen mintegy húsz film várja az érdeklődőket a Székelyföldi Mozgókép Fesztiválon.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 2 perc
Gasztroest az idei újdonság
Vetítés nem csak a moziban. Több filmet szabadtéren nézhet a közönség Fotó: Filmszereda/Fb

Szerdán kezdődik a Film­szereda – Székelyföldi Mozgókép Fesz­ti­vál Csíkszeredában. A ren­dez­vény honlapján el­ér­he­tő információk szerint az ötnapos rendezvény számos magyar, román és nemzetközi alkotással várja a filmek szerelmeseit. Az érdeklődők közel húsz alkotást láthatnak, a korábbi években megszokott és új helyszíneken. 
A fesztivál Bernáth Szilárd Larry című filmjének vetítésével kezdődik, amelyet szabadtéren, a Mikó-várban lehet megtekinteni este hat órától, ezt a Volt egyszer egy nyár (Aftersun) című alkotás követi fél tíztől, szintén a Mikó-vár udvarán.
Holnap fél hattól A szindikalista (La syndicaliste) alkotást láthatja a közönség a Csíki Moziban, majd nyolc órától a Fiú a mennyből (Cairo Conspiracy) című filmet vetítik a fesztivál új helyszínén, a Petőfi Sándor utca 39. szám alatt található városházi ifjúsági központ udvarán.
Pénteken délután négy órától a Csíki Moziban Az éjszaka meséi (La nuit des rois) című film, majd hat órától a Hatalom (Moc) lesz látható Prikler Mátyás rendezésében. Az est zárásaként, nyolc órától a Petőfi utcai szabadtéri helyszínen Bogdan Mirica Boss című alkotását vetítik.
Az idei Filmszeredán a legkisebbekre is gondoltak a szervezők, ezért szombat délelőtt tíz órától a klasszikus, 1981-ben készült Vuk rajzfilmet vetítik a Csíki Moziban, ezt követően pedig fél 12-től a Little Allan – The Human Antenna lesz látható. Délután kettőtől a Közel (Close) című drámát, majd négy órától az Alkohol – A varázsital (Alcohol - The Magic Potion) filmet láthatják az érdeklődők a Csíki Moziban. A Petőfi utcában található ifjúsági központ udvarán este hat órától a She Chef című filmet vetítik, majd nyolctól gasztroest következik, melynek házigazdája Szőcs Előd, a Székely Konyha és Kert szakácsa lesz, így nemcsak a jó filmek, de a finom ételek kedvelői is jól szórakozhatnak. A tematikus napot Madarász Isti Egy szerelem gasztronómiája című filmjének vetítése zárja fél kilenctől.
A fesztivál zárónapján, vasárnap tíz órától az 1985-ben készült Szaffi című rajzfilmet vetítik a Csíki Moziban, ugyanott fél 12-től lesz látható az Esemény (Happening), majd délután fél négytől a Szent pók (Holy Spider), és este hattól a Saint Omer. A hetedik Filmszeredát Rohonyi Gábor és Vékes Csaba Szia, Életem című magyar vígjátékának vetítése zárja, ennek helyszíne a Kissomlyó-sípálya lesz, amelyre a belépés díjtalan.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!