Fontos összegek jutnak a megye északi térségébe

Maroshévízen tartotta soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa. A polgármesteri hivatal tanácstermében tartott ülésen 61 napirendi pontról szavaztak, többek között a megye északi térségének települései részesültek a hatszázalékos jövedelemadó-visszaosztásból.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Fontos összegek jutnak a megye északi térségébe
Fotó: Ferencz Hunor

– Fontos összegek jutnak a megye északi térségébe, ezáltal több fontos beruházás befejeződhet – hangsúlyozta az ülés kezdetén Bende Sándor parlamenti képviselő. Kiemelte: bár az utóbbi időszakban megpályázott beruházások önrésze több esetben gondot okoz az önkormányzatoknak, fontos, hogy mihamarabb kiírják a közbeszerzési eljárásokat, hiszen a meglévő vállalkozások kapacitása véges, nagy a munkaerőhiány, ami a kivitelezést befolyásolja. 

Bodor Attila, Maroshévíz alpolgármestere kiemelte:

a municípium az utóbbi években a turizmus fellendítéséért tett erőfeszítéseket, több beruházást elkezdtek e téren, és ezekhez a megyei önkormányzattól is kaptak segítséget. 

A kihelyezett ülésen a hatszázalékos jövedelemadó-visszaosztásokból történő támogatásokról döntöttek, így Maroshévíz 549 ezer, Tölgyes, Vasláb, Várhegy, Salamás, Galócás és Gyergyóholló 400 ezer, Bélbor pedig 310 ezer lejes összeget kapott az elkezdett beruházások befejezésére. Megszavazták a román közösségek számára kiírt kulturális projektek vissza nem térítendő támogatását, valamint a népviseleti programmal, a népzene és népi hagyományokkal kapcsolatos vissza nem térítendő támogatást is.

Finanszírozást nyert Székelyderzs és Gyergyóújfalu járdaprogramja, a hatszázalékos jövedelemadó-visszaosztásból pedig Csíkszentdomokos, Madéfalva és Gyergyóalfalu is részesült. 

Levették a napirendről a Román Vöröskereszt Hargita megyei kirendeltségével való együttműködésről szóló határozatot: az együttműködés a törökországi földrengés károsultjainak segítésére irányult volna, de a törvényi eljárás nem ültethető gyakorlatba, ezért más megoldást próbálnak keresni a segítségnyújtásra – hangzott el. 

Ferencz Hunor

Döntöttek a csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskola, az Oklándi Inkluzív Oktatási Központ, valamint a Bélbori Speciális Iskola diákjai számára biztosítandó ösztöndíjakról. Elfogadták a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szervezeti felépítését és tisztségjegyzékét, Hargita megye költségvetésének módosítását, a Székelykeresztúron és Balánbányán építendő inkubátorházak dokumentációjának aktualizálását, valamint a Honline Media Kft. költségvetését.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!