2022. október 3, hétfő.
Hirdetés : an accessible web community

Fontos lesz az abroncsválasztás

Egy év kihagyást követően rendeznek újra ralit Szebenben, a ma kezdődő viadalon az időjárás játszhat főszerepet. A hazai bajnokság hatodik futama köré egy egész fesztivált szerveztek, többek között lesz veteránautó-verseny, illetve kihívásos nyílt viadal is. Az országos ralibajnokság szebeni futamán indul a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros is.

A csíkiak számára elérhető cél a dobogó
A csíkiak számára elérhető cél a dobogó

[dropcap]A[/dropcap]z időjárás és az abroncsválasztás döntheti el a Szeben Rali győztesének kilétét, ugyanis alacsony hőmérséklet, köd és eső várhatja a pilótákat a Transzfogarason. A hazai bajnokság hatodik futama ma kezdődik és holnap ér véget, ám a Szeben Rali köré még két viadalt szerveztek: lesz nyílt kihívásos és veteránautó-verseny is. Nyolcvanhét páros szerepel az előzetes nevezési listán, közöttük a csíkszeredai Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős is, akik a Dacia Logan-kupában küzdenek a lehető legjobb helyezésért.
– Szerdán a pályabejárás során meglepődtünk, a Bâlea-tónál köd és mindössze 5 Celsius-fok fogadott. Az út minősége ugyan remek, de egész héten esett az eső, és a verseny idejére sem ígértek változást a meteorológusok – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta szerint nagyon látványos lesz a Transzfogaras, a nézők sok olyan helyet is választhatnak, ahol akár öt-hat hajtűkanyar is belátható. – Csak köd ne legyen, mert az nézhetetlenné teszi talán az ország egyik leglátványosabb gyorsasági szakaszát – tette hozzá a csíki pilóta.
– Nemcsak az időjárás, hanem az abroncsválasztás is döntő tényező lesz – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki páros navigátora szerdán este gondoskodott arról, hogy ha a szabályok is lehetővé teszik, akkor ne csak slick- vagy átmeneti esőgumival induljanak el a Transzfogarason. – Hasonlóak a körülmények a brassói idénykezdő viadalhoz. A Logan-kupa kiírása kissé különbözik az összetett kiírásától, ugyanis nekünk megmondják a verseny előtt, milyen típusú abroncsot használhatunk. Reménykedünk, hogy a monomárka-kupa szervezői a mi biztonságunk érdekében megengedik majd a téli abroncsok használatát, mert a 8 Celsius-fok alatti hőmérsékletben a slick gumik egyrészt veszélyesek, másrészt majdnem lehetetlen, hogy elérjék az üzemi hőmérsékletet – mondta Cseh, majd hozzátette, ők már megrendelték a téli abroncsokat.

A szakaszok
A szokásokhoz híven, a Szeben Rali két késő esti szelektívvel kezdődik. Péntek este fél nyolckor a Szebenjuharosra vezető utat teszik meg felfelé, este fél tízkor pedig lefelé teljesítik a szelektívet a pilóták. A szakasz alsó részén az első két kilométer kockaköves útburkolat, ez esős időben főleg lefelé jelent problémát: fékezésnél nagy a csúszásveszély.
Szombaton három szakasz vár a mezőnyre, amelyet két-két alkalommal teljesítenek a sportolók. A „hurok” a Transzfogarason kezdődik, 10.30-kor a Bâlea-vízesésnél rajtolnak a versenyzők, és közel tíz kilométer után érkeznek meg a Bâlea vízeséshez, ahonnan az átcsoportosítás után teszik meg az utat a vízesésig, az első versenyautó rajtja délben lesz, a „hurok” az Alsóárpás közelében lévő Olt-gátnál sorra kerülő 10,5 kilométeres szelektívvel zárul háromnegyed egykor. A szebeni átcsoportosítás és szervizpark-látogatás után a versenyzők délután újra teljesítik a „hurkot”, a transzfogarasi szakaszokon délután négy és háromnegyed hat, az alsóárpási szelektíven pedig este fél hétkor rajtol el az első versenygép.

A résztvevők
A román bajnoki futamra 51-en, a Challenge-viadalra tízen, a veteránautósok versenyére pedig 26-an neveztek előzetesen. A Szeben Rali nagy visszatérője Valentin Porcişteanu, akinek egy neves brit televíziós, Johhny Smith (a History csatornán futó Ötödik Sebesség című műsor vezetőjével) navigál majd, de indul a német dr. Marius Klein is. A hazai top pilóták közül mindenki szerepel a nevezési listán, újdonság, hogy Sorin Badea is egy Ford Fiesta R5-ös versenygépet bérelt, így összesen öt ilyen autó lesz a rajtnál.
A 9-es géposztályban újra nagy verekedés lesz, hiszen tizenketten szerepelnek a nevezési listán, a Logan-kupában viszont heten próbálnak szerencsét, közöttük van a Teslovan–Cseh csíki páros is. – Cél a pontszerzés, de igazából egy dobogós hely jönne számunkra a legjobban, hiszen az idei évben nem minden úgy alakult, ahogy mi akartuk – mondta Teslovan Adrian.
A Challenge-viadalon több egykori ralipilóta indul, közöttük a magyar Borbély Lőrincz is, aki egy 1968-as BMW-vel száll harcba. A veterán autósok versenye is színes palettát vonultat fel, a legidősebb jármű egy 63 éves MG TD lesz, amelyet a belga Bertrand Louis vezet majd. De a nevezési listán Porsche, Fiat, Ford, Maserati, BMW, Volvo, Mercedes, egy T2-es Volkswagen, egy 1500-ös Lada, valamint Ştefan Vasile és Dacian Banca is nevezett legendás 1310-as Daciájukkal, amelyen a 80-as évek közepén több világbajnoki futamon is részt vettek.

Kopacz Gyula

TOVÁBBI CIKKEK:

Videó – Rongálás Csíkszentsimonban

Vandálkodást vett fel a csíkszentsimoni sportpályánál elhelyezett biztonsági kamera. A helyi önkormányzat feljelentést tett a rendőrségén – derült ki az önkormányzat közösségi oldalán hétfőn...

Műtárgyak mesélnek a konferencián

A Haáz Rezső Múzeum idén már huszonkettedik alkalommal szervezi meg az Erdélyi Magyar Restaurátor Továbbképző Konferenciát Székelyudvarhelyen, ahová a helyi szakmai közösség mellett számos...

Nem cserél szövetségi kapitányt a román labdarúgó-válogatott

Edward Iordănescu továbbra is a válogatott edzője marad, szerződését a 2024-es Európa-bajnoki selejtezők végéig meghosszabbították – jelentette be hétfőn a honlapján a Román Labdarúgó-szövetség...

Legfrissebb