Fókuszban a templomok restaurálása

A csíkszentmihályi római katolikus templom restaurálását is támogatta a megyei önkormányzat FOTÓ: BIRÓ ISTVÁN

Több mint négymillió lejjel segíti a Hargita megyei egyházakat Hargita Megye Tanácsa. A megyei önkormányzat a történelmi egyházaknak szóló programjában ebben az évben összesen 96 pályázatot bírált el pozitívan, és az őszi kiírásra is lehet majd pályázni. A támogatásoknak köszönhetően a megye számos településén restauráltak már templomokat, egyházi ingatlanokat, a jövőben pedig többet újjáépítenek.

Hargita Megye Tanácsa egyháztámogatási programjában templomok és más egyházi épületek építésére vagy felújítására, az egyházakhoz tartozó szociális és egészségügyi tevékenységekre használt ingatlanok építésére, kialakítására és javítására, egyházkerületek vagy vallási központok székhelyének építésére és javítására, illetve teológiai iskolák székhelyének építésére és javítására nyújtanak többek között támogatást. A megyei önkormányzat mindezt azért tartja fontosnak, mert a testület képviselői és vezetői azt látják, hogy az egyházakkal való együttműködésnek konkrét és látható eredményei vannak – mondta lapunk kérdésére Borboly Csaba megyeelnök.
– A történelmi egyházak felelős szerepet vállalnak a közösségépítésben, és ehhez a munkához a politikai tisztséget betöltő személyeknek kötelességük hozzájárulni. Még sok feladatunk van, amit közösen kell megoldjunk, ilyen például a fiataljaink itthon maradása és hazatérésre ösztönzése egy erős, összetartó közösség érdekében. Az egyházi személyek tevékenysége nélkül nem lehet Székelyföldet építeni, fejleszteni, ezért közös munkára van szükség. Egyházaink erősítik a hitet, a hitnek pedig közösségformáló ereje van. Olyan értékeket képviselnek és közvetítenek, melyek támogatása napjainkban talán fontosabb, mint valaha – hangsúlyozta Borboly. Megjegyezte: az idén leadott pályázati igénylési összeg csaknem háromszorosa volt a keretösszegnek, és ősszel ismét lesz pályázati kiírás.
– Fontos, hogy az egyházak képviselői már most megvásárolhassák és megkezdhessék a munkálatokat a megyei tanács támogatásából, ősszel pedig új támogatási igényléseket is benyújthatnak. Az egyháztámogatás összege, amellyel a templomok és egyházi ingatlanok felújítását támogatjuk, 4 039 000 lej, az egyház-együttműködés keretösszege pedig 200 000 lej. Ebből az egyházi rendezvények, táborok megvalósítását segítjük. Ilyen például a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó – a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye, amelyet ezúttal
40 500 lejjel támogatunk – mutatott rá a megyei önkormányzat elnöke. Kiemelte: a fiatalok vallásos nevelésének fontossága sokrétű.
– Hiszem, hogy kötelességünk továbbadni azokat az értékeket, melyeket mi is szüleinktől, nagyszüleinktől kaptunk, legyen szó tudásról, hitről vagy hagyományról. Hiszem azt is, hogy lehetni ugyan lehet, de nem érdemes csak egymagunkban bolyongani a világban egy életen át, és sehova se tartozni. A hit közösséghez való tartozást is jelent. Fontos, hogy a fiatalok tudatában legyenek annak is, hogy nincs az a szörnyű dolog, amin az Istenbe vetett hitünk ne tudna átlendíteni. Ahogy egy kisgyereknek megnyugvást és biztonságot ad az édesanyja puszta jelenléte is, ha megüti magát, ugyanúgy könnyebben viseljük mi is a fájdalmat, és szívesebben osztozunk az örömben is, tudván, hogy sosem vagyunk egyedül – részletezte Borboly Csaba. Megjegyezte: láthatjuk, hogy napjainkban minden információ a gyerekek és fiatalok rendelkezésére áll, de egyre kevesebben fektetnek hangsúlyt arra, hogy az igazán fontos értékek is gyökeret verjenek az ifjak lelkében.
– Egy gyereknek, fiatalnak tudnia kell, hogy mit jelent a családdal és a szülőkkel, testvérekkel való kapcsolat, és azt is, hogy mit jelent az Istennel való kapcsolat. Tudniuk kell, hogy milyen értékek mentén érdemes élni, és különbséget kell tudjanak tenni a jó és rossz között. Tudniuk kell helyesen viszonyulni környezetükhöz, embertársaikhoz és a természethez egyaránt. Többek között ezekért tartjuk fontosnak a fiatalok vallásos nevelését – összegzett a megyeelnök.

Biró István

: