Florin Cîţu miniszterelnök lesz az ügyvivő egészségügyi miniszter

Florin Cîţu miniszterelnök Fotó: gov.ro

Florin Cîţu miniszterelnököt bízza meg az egészségügyi tárca ideiglenes vezetésével Klaus Iohannis, az államfő aláírta az erről szóló rendeletet – jelentette be az Államelnöki Hivatal.

Mint ismert a kormányfő szerda reggel közölte, hogy meneszti tisztségéből Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. Akkor azt mondta, hogy Dan Barna miniszterelnök-helyettes veszi át ideiglenesen a tárca vezetését. A kormányfő ugyanakkor Andreea Moldovan egészségügyi minisztériumi államtitkárt is leváltotta.
Az USR-PLUS vezetői bírálták a Voiculescu menesztésére vonatkozó döntést, azt mondták, a kormányfő nem egyeztetett velük erről. Az USR-PLUS társelnöke, Dan Barna miniszterelnök-helyettes koalíciós ülést sürgetett, hogy a miniszterelnöknek megszavazott bizalom megvonásáról egyeztessenek.
A másik két koalíciós párt, a PNL és az RMDSZ vezetői támogatásukról biztosították Florin Cîţut, hangsúlyozva, hogy nincs alternatíva a jelenlegi kormánykoalícióra.

Florin Cîţu miniszterelnököt ma esti sajtónyilatkozatában elmondta, addig fogja vezetni az egészségügyi minisztériumot, amíg koalíciós partnerük, az USR-PLUS nem nevesít egy miniszterjelöltet. A kormányfő ugyanakkor azt is bejelentette, hogy azért lesz ő az ideiglenes egészségügyi miniszter, mivel Dan Barna kormányfőhelyettes nem vállalta az ügyvivő miniszteri megbízást. Hozzátette: csütörtökre két távértekezletet is összehívott már, egyet a megyei közegészségügyi igazgatóságok vezetőinek, egyet pedig a COVID-kórházak menedzsereinek részvételével.
A miniszterelnök ugyanakkor azt is bejelentette, hogy csütörtökön kormányülés is lesz, amelynek napirendi pontjai között olyan, többek között az egészségügyi minisztérium által kidolgozott jogszabályok szerepelnek, amelyek “nem tűrnek halasztást”.

AGERPRES