Filmes színházi kísérlet, interaktív műsorfüzet, élő előadások

Rendhagyó online bemutatóval jelentkezik ma a székelyudvarhelyi színház, a Samuel Beckett ritkán színre vitt rövid szövegeire épülő Beckett rövidek című előadást Zakariás Zalán rendezésében láthatja a nagyérdemű. Holnap pedig az Esti próba bemutatójára várják az érdeklődőket – hosszú idő után végre élőben.


Bár az udvarhelyi színház Neil Simon Furcsa pár című vígjátékával készült a szilveszterre, ám Lendvai Zoltán magyarországi rendező a járványügyi korlátozások miatt nem tudta elkezdeni a munkát a társulattal, így Beckettre váltottak. Nagy Pál színházigazgató közölte, hogy felkérésükre Zakariás Zalán rendező, a színház egykori művészeti vezetője ugrott be egy rövid, de annál velősebb, műhelymunka-szerű próbafolyamatra. Három hét állt a csapat rendelkezésére, és bebizonyították: ilyen körülmények között is lehet színházat csinálni. Az abszurd színház egyik legismertebb szerzőjének, Samuel Beckettnek két-három szereplős, rövid darabjait a rendező javasolta, a próbák alatt sosem volt együtt minden résztvevő, külön dolgoztak, a jelenetek mégis egy egész estés produkciót tesznek ki – számolt be a munkafolyamatról Dálnoky Réka művészeti vezető.

Bezártság, elszigetelődés, egy kis derű

Az előadás Beckett tíz, ritkábban játszott rövid jelenetét fogja egybe, és ami megszületett – Zakariás Zalán szerint – se nem film, se nem színház, tulajdonképpen filmes színházi kísérlet. Az ultrarövid jelenettől a színművázig terjednek a „képek”, az alkotócsapat külső terekben, például a városi parkban, a szeméttelepen, illetve a színház épületének rejtettebb zugaiban vette filmre a Beckett-etűdöket. Az operatőri munkát és a vágást a Székelyföldi Stúdió végezte.

Az előadás hangulatvilága, tematikái kapcsán a rendező elmondta, hogy Beckett a II. világháború utáni állapotokból kiindulva olyan dolgokról írt, amelyek ma, a kialakult helyzet miatt ismét aktuálisak. Legtöbb műve a bezártságról, az elszigetelődésről szól, és arról, ahogy az ember megpróbál egy kis derűvel továbbmenni azokon a könyörtelen időkön, ahol már a remény is kiveszett. Zakariás úgy tudja, hogy Romániában ez az első ilyen típusú színházi kezdeményezés, és örvend, hogy a Tomcsa Sándor Színház kortárs eszközökkel volt képes viszonyulni a rendkívüli állapotokhoz.

A rendhagyó alkotást ma este 19 órától láthatjuk először a színház Facebook-oldalán, és – mivel az előadás a megyei önkormányzat és a Hargita Megyei Kulturális Központ Kulturális programok Hargita megyéből című programjának égisze alatt jött létre – az ő Facebook-oldalukon is vetítik december 16–18. között. A produkcióhoz román nyelvű felirat is készült. 

Margó, Álompor, Esti próba

A bemutatóra egyedi kiadvánnyal is előrukkolt a Tomcsa Sándor Színház: ma teszik közzé a színház honlapján és Facebook-oldalán az előadás Margó címet viselő interaktív műsorfüzetét. Elsődleges célközönsége a középiskolás diákok, de a műsorfüzet megtekintésére mindenkit biztatnak, aki szeret játszani, valamint gondolatébresztő, gazdag háttérinformációkat tartalmazó, izgalmas és provokatív kiadványt olvasna.

A kisebbeket sem hagyta magára a teátrum: advent első vasárnapján újraindult a polgármesteri hivatallal közös projektjük, az Álompor mesecsatorna, ahol adventi mesékkel kedveskednek esténként a gyereknek a színművészek.

A legjobb hír talán mégis az, hogy holnap már igazi színházi térben is találkozhat a társulat és közönsége. A betervezett és halasztásra kényszerült Bosszú című előadás helyett ebben a hónapban mutatják be a koronavírus-járvány első hulláma alatt előkészített Esti próba című előadást, amelyet Kiss Csaba kortárs drámaíró szövegéből Tóth Árpád, a társulat színésze állított színpadra, „kamaradráma zongorára” műfaji megjelöléssel. Holnap és holnapután este 19 órától játsszák a darabot, majd jövő hét elején még két alkalommal. A harmadára csökkentett nézőszám miatt kizárólag előzetes helyfoglalással lehet színházba menni. Ehhez az előadáshoz is készül Margó, azaz interaktív műsorfüzet.

A karácsonyt megelőzően érkezik még egy kis ajándék a gyermekeknek: az ünnep előtti pár napban a színház előterében adja elő a társulat a Gyermek születék című betlehemes játékát. Asztalos Ágnes