Fellebbeznek a döntés ellen

Ezer lejere büntette meg Csík­szent­ta­más polgármesterét a Bukaresti Ítélőtábla, mert a község Facebook-oldalán csak magyar nyelvű tájékoztatók olvashatók, és ezzel diszkriminálják a román ajkú lakosságot. A feljelentés hátterében ezúttal is a Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület áll.


Tavaly novemberben panaszolta be az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál Tanasă Kedves Róbertet, Csíkszenttamás polgármesterét azért, hogy a közösségi oldalon magyarul kommunikálnak, és ezzel diszkriminálják a település román ajkú lakosságát. Akkor a község vezetője azzal védekezett, hogy a Facebook-oldal nem közpénzből működik, nem a hivatal, hanem magánszemélyek működtetik, a közérdekű információk pedig megjelennek a község honlapján, és azok románul is, magyarul is olvashatók. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács nem talált törvénytelenséget, és a polgármesternek adott igazat. Ám Kedves Róbert június végén újabb értesítést kapott, miszerint az ügy a Bukaresti Ítélőtáblán folytatódik, mert Dan Tanasă megtámadta a diszkriminációellenes tanács korábbi döntését.

Akkor az elöljáró úgy nyilatkozott lapunknak, hogy azért is abszurd a feljelentés, mert a községben mindössze két román nemzetiségű személy lakik, aki tud magyarul, és hozzájuk is eljut minden közérdekű információ. Az ügyben a múlt héten született döntés, amely szerint a Bukaresti Ítélőtábla elfogadta a Méltóságért Európában Polgári Egyesület érveit, érvénytelenítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács korábbi határozatát, és ezer lej értékű pénzbírság kifizetésére kötelezi a felcsíki polgármestert.

Kedves Róbert lapunk megkeresésére azt mondta, fellebbezni fognak az elsőfokú ítélet ellen. A községvezető arra is felhívta figyelmünket, hogy erről az ügyről a közösségi oldalon megosztották az egyik napilap hírét, amelyre a községben lakó egyik román nemzetiségű személy úgy reagált, hogy Dan Tanasă és pártja ne üsse bele mindenbe az orrát, hiszen erre nem kérték fel a csíkszenttamási román nemzetiségűek.