Felfüggesztették tisztségéből Sorin Oprescut

Felfüggesztették tegnap tisztségéből a korrupcióval vádolt Sorin Oprescu bukaresti főpolgármestert, miután a múlt héten a DNA a politikus előzetes letartóztatását kérte. Oprescut szeptember 5-én vették őrizetbe, arra hivatkozva, hogy aznap 25 ezer euró kenőpénzt vett át egy közvetítőtől.
A törvény értelmében a két bukaresti főpolgármester-helyettes egyi­ke veszi át ideiglenesen Oprescu ha­tás­körét, de a Hotnews.ro hírportál információi szerint egyikük sem vál­lal­kozott a feladatra. A bukaresti önkormányzat tegnap délutáni rend­kívüli tanácsülésén végül Ştefănel Dan Marint választotta Bu­ka­rest ideiglenes főpolgármesterének. Az UNPR-s tanácsost ellenszavazat nélkül, 39 támogató vokssal választották meg.
A DNA vádjai szerint a fővárosi hivatalnál bejáratott módszer volt, hogy Oprescu és emberei olyan cégeknek adtak megbízási szerződéseket, amelyek nyereségük kétharmadát a döntéshozók megvesztegetésére fordították. A főpolgármester a bíróság előtt ártatlannak mondta magát, azt állította: a nála talált pénz nem megvesztegetését szolgálta, hanem kölcsönkért egy összeget munkatársától.