Felcsíkon lépnek fel a Zakuszka Diákszínjátszó tábor résztvevői

Fotó: Balázs Árpád

Szombaton Csíkszent­domo­ko­son, majd augusztus 10-én, hétfőn Csicsóban is bemutatkoznak a Zakuszka Diákszínjátszó Tábor tagjai a Tanulni, tanulni, tanulni! című előadással. A produkció a diákszínjátszó tábor idei friss termése, amellyel két héten keresztül turnéznak a táborlakók Erdély-szerte. Pál Bíborka tudósítása

Fotó: Balázs Árpád
Fotó: Balázs Árpád

[dropcap]K[/dropcap]ik a Zakuszka Diákszínjátszó Tábor tagjai és hogyan jöttek össze? – tettük fel a kérdést Bilibók Attila csíkszeredai színésznek, aki oktatóként és az egyhetes műhelymunka során létrejött darab rendezőjeként sok színházi tapasztalatot osztott meg a fiatalokkal a tábor ideje alatt.
– Nyolc darab friss gyergyószentmiklósi színjátszó, öt darab, ropogós marosvásárhelyi színjátszó, két darab zsenge aradi diák, egy evőkanál kreativitás és egy csipetnyi humor. Ennyi kell a jó diákszínjátszó táborhoz – állítja a táborvezető.
Az eredmény pedig egy színpadi előadás, amelyben a fiataloknak a szövegtől a színészi játékon át a díszletig mindenhez közük van.
– A tábor témája a tanulás és a mai tanügyi rendszer hatékonysága. Erről faggattuk a fiatalokat, majd arra kértük őket, hogy készítsenek a témában közvélemény-kutatást. A tapasztalatok és az általuk megfogalmazott vélemények alapján aztán szituációkat találtunk ki és rengeteget improvizáltunk, ezeknek az előkészületeknek az összesítéséből született meg az előadás szövegkönyve, amit Mosu Norbert-László gyergyószentmiklósi színész véglegesített – tudtuk meg Bilibók Attilától.
A táborlakók a gyergyó­szentmiklósi, marosvásárhelyi és aradi színjátszók. Bilibók Attila szerint a rendezvénynek azért nincsenek csíkszeredai tagjai, mert a megyeközpontban jelenleg nem működik színjátszó csoport.
– A tábor három hétig tart, az első héten a műhelyfoglalkozások alatt készült el az előadásunk Tanulni, tanulni, tanulni! címmel, a hivatalos gyergyószenmiklósi bemutatót követően pedig kéthetes turnéra indulunk, amelynek második állomása augusztus 8-án Csíkszentdomokos. Itt a kultúrházban este 7 órától játsszuk az előadást, másnap pedig a csicsói kultúrházban este 8 órától láthatják a produkciónkat az érdeklődők. Az előadásokra a belépés ingyenes – részletezte Csíki Játékszín színésze.
A táborozók nyolc helyszínen mutatkoznak be, részt vesznek augusztus 7-én az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet Diákszínjátszó Találkozóján Bölönben, majd Marosvásárhelyen és Aradon is fellépnek. A Zakuszka Diákszínjátszó Tábor szervezésében és lebonyolításában jóindulatú magánszemélyek is segítették a szervezőket és táborvezetőket, támogatást kaptak ugyanakkor a Communitas Alapítványtól és az Ifitéka – Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodától, valamint az aradi Kölcsey Egyesülettől.

 

: an accessible web community