Hirdetés

Felavatták a patinás intézmény felújított épületét

Hivatalosan is átadták pénteken a teljes felújításon átesett Tamási Áron Gimnázium általános iskolájának épületét. Az ingatlan korszerűsítését két év alatt végezték el, a katolikus egyház tulajdonában lévő ingatlan megújulásához Magyarország kormánya is jelentős mértékben hozzájárult. Az új iskola épülete biztonságos környezetet teremt a gyermekek számára, amely egyébként látványként is kellemes a szemnek.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Felavatták a patinás intézmény felújított épületét
Ünnepélyes szalagvágás Fotó: Hodgyai István

Ünnepi szentmisével kezdődött az iskolaavató pénteken, a Szent Miklós-plébániatemplomban, ahol a tanárok, a diákok, illetve a meghívottak mellett a szülők is szép számban jelen voltak, hogy közös imáikkal és hálával telt szívvel mondjanak köszönetet az iskola felújításáért. Az ünnepi szentmisét dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek celebrálta, de szavalatok és dalok is felcsendültek a diákok, tanítók előadásában. Az ünnepség a szentmisét követően az iskola épületénél folytatódott, a jelképes szalagvágást követően az érsek megáldotta az épületet. Ünnepi gondolataiban hangsúlyozta, Isten a tudományok ura, arra int mindnyájunkat, hogy mélyrehatóbban keressük megismerésének útjait.

Kérjük fohászunkban, hogy mindazok, akikre itt gyermekek oktatását bízzák, megfelelő módon tanítsák őket arra, hogy az emberi bölcsességet összeegyeztethessék az evangéliumi igazsággal, hogy az igaz hitet lelkükben is megőrizzék, és erkölcsös életükkel ki is kinyilvánítsák. Azt is kérjük imánkban, hogy a diákok úgy találják meg az oktatókban a jelen lévő Krisztust, a tanítót, hogy mind emberi, mind pedig isteni neveléssel gazdagodva alkalmasak és készek legyenek a testvérek felvilágosítására és megsegítésére – fogalmazott dr. Kovács Gergely érsek.

Hodgyai István

Az iskola kórusának előadása után az ünneplők belülről is megtekintették a korszerűen felújított épületet, az ünnepség pedig a Tamási Áron díszteremben folytatódott. Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója házigazdaként köszöntötte az egybegyűlteket. Mint mondta, a köszönet és a hála érzése fűzi át ezt az ünnepi alkalmat.  Az iskola történetének rövid áttekintését követően kiemelte, hogy a gimnázium négy évszázados történelmének egy újabb jelentős mérföldkövéhez érkeztek ezzel a nappal.

Két évtized is eltelt, hogy a romos épületek ismét teljes pompájukban tündököljenek, de csak eljött a segítő kéz, és most itt vagyunk, hogy már a második felújított épületünket csodálhatjuk meg. A jövő iránti elkötelezettségünk legjobb kifejezője, ha olyan oktatási környezetet biztosítunk a gyerekek számára, amely megfelel a 21. századi követelményeknek – mondta.

Köszönetet mondott ugyanakkor mindazoknak, akik az elmúlt években támogatásukkal, elkötelezettségükkel hozzájárultak a felújítási munkálatokhoz.

Hodgyai István

Az ünnepségen jelen volt Soltész Miklós, Magyarország egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki elkötelezett támogatója volt a felújításnak. Ünnepi beszédében a székely himnuszt hozta fel példának. Mint mondta, a székely himnusz egy imádság Istenhez, a könyörgésből pedig nem maradhat ki a népünkért és nemzetünkért való könyörgés sem.

Ha komolyan gondoljuk, akkor ezért tenni is kell. Mindannyiunknak! Tenni kell a politikusoknak, az egyházi vezetőknek, a pedagógusoknak, és nektek is tennetek kell érte, kedves fiatalok. Olyan időt élünk, amikor egy szomorú népszámlálás után vagyunk, tehát ,,maroknyi székely porlik, mint a szikla”, és érezhetjük azt, hogy ,,fejünk az ár, jaj, százszor elborítja”. Ha nem teszi oda mindenki a maga erejét, tudását, akkor hiába építettünk szép iskolát, évek múlva ki tanul benne? – tette fel a kérdést az államtitkár.

Mint mondta, fő feladatunk az, hogy legyőzzük a Nyugat önzőségét, hogy itthon maradhassanak fiataljaink, és biztosított legyen a jövő. Kiemelte, a Nyugat elviszi legtehetségesebb fiataljainkat, kihasználja a tudásukat, észrevétlen modern kori rabszolgaságba taszítva őket. 

Ne fogadjátok el a csábítást, hiszen sokszor, ami csillog, az nem biztos, hogy igaz! Le kell győzni a kishitűséget, és a tudást erősíteni, vállalni kell a felelősséget, és vinni kell tovább, ez biztosítja a megmaradást – biztatta a jelenlévőket Soltész Miklós.

A meghívottak között Kallós Zoltán, az Oktatási Minisztérium államtitkára is jelen volt. Beszédében a pedagógusok munkájának fontosságát hangsúlyozta, hiszen mint mondta, ők azok, akik igazi közösséget tudnak formálni, kinevelni.

A mi feladatunk olyan jövőt teremteni gyermekeink számára, hogy meg se forduljon a fejükben, hogy elhagyják szülőföldjüket – fogalmazott.

Az iskolaavatón Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője is örömét fejezte ki és köszönetet mondott az elvégzett munkálatokért. Az ünnepség hangulatát a diákok versekkel, dalokkal tették még emelkedettebbé.

Kövessen a Facebookon!