Évadzáró a székelyudvarhelyi színháznál: a közönség a Forradalomra szavazott

Hivatalosan is pontot tett az évad végére a Tomcsa Sándor Színház, zsúfolt időszakon van túl a társulat. A következő évadot a 25 éves jubileum jegyében tervezik, a bérletek árusítása már el is kezdődött.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Évadzáró a székelyudvarhelyi színháznál: a közönség a Forradalomra szavazott
Több darab marad műsoron a Tomcsa Sándor Színház következő évadján Fotó: Hodgyai István

Pénteken délelőtt évadzáró sajtótájékoztatót tartott a Művelődési Házban Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója és Barabás Árpád művészeti vezető. Zsúfolt, megerőltető évadon vannak túl, a 16-os létszámú társulat minden tagja majdnem minden darabban játszott – tudtuk meg.

Összesen 170 előadás szerepelt a programban, ebből 43 vendégelőadás volt, és több mint 35 ezer néző volt ezekre kíváncsi. 

Ahogy a korábbi években, úgy ezúttal is szerveztek internetes közönségszavazást az udvarhelyi teátrumnál. Mint kiderült, a március 15-én bemutatott Forradalom.ma, a Tomcsa Sándor Színház, az Udvarhely Néptáncműhely és a Vox Gimiensis diákkórus koprodukciója tetszett a legjobban a közönségnek (a darabot egyébként az Udvarhely Napok keretében csütörtökön este újból előadták). Második helyen az Exit/Kijárat, harmadik helyen az Ábel.Rengeteg című darab „végzett”. A színházlátogatóktól Jakab Tamás és Mezei Gabriella kapta a legtöbb szavazatot, így ők az év színészei Székelyudvarhelyen. Nagy Pál és Barabás Árpád elárulta a társulat belső díjait is, idén három elismerést adnak át az utolsó társulati gyűlésen. A Deszka az évad legjobb művészi teljesítményéért jár, a társulat ezt Jakab Tamásnak ítélte oda. A Kulissza-díjat a háttérszemélyzet legjobbjának, ezúttal Máthé Miklós Mónika ügyelőnek nyújtják át. Első ízben osztják ki a Cameo-díjat, amely a legjobban megoldott legkisebb szerepért jár, a díjazott Nagy Xénia Abigél.

Röviden beszéltek a jövő évadról is, amely kiemelkedő jelentőségű, hiszen november 9-én van a Tomcsa Sándor Színház 25. születésnapja. A nagy napot a Parasztopera premierjével ünneplik, a produkció az Udvarhely Néptáncműhellyel közösen valósul meg. Az évadtervben szerepel még egy koprodukciós előadás, Georges Feydeau Zsákbamacska című komédiáját a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrummal közösen állítják színpadra. Székely Csaba 10 című drámája Romániában először Székelyudvarhelyen lesz magyarul látható, de természetesen lesz gyermekelőadás is, két stúdióban előadott monodrámával is készülnek, és több darab marad műsoron a most lezárult évad „terméséből” is.

A DráMa kortárs színházi fesztivál már megkerülhetetlen hagyomány az udvarhelyi színházi életben, idén szeptember 18–23. között szervezik meg. 

Nagy és Barabás még elmondta, hogy a Leenane szépe drámával részt vesznek a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján, az Ábel.Rengeteggel pedig Gyulára készülnek. Végül a bérletekről is beszéltek, a kedvezményes árusítás már el is kezdődött, a bérletes helyeket augusztus 18-ig tartják fenn.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!