Érvényt szereznek az anyanyelvhasználati törvénynek

Magyarul is elérhetők lesznek a polgármesteri rendeletek és a tanácsi határozatok Csíkszeredában, illetve ezentúl régi rendeltetése szerint használják majd a városházára kitűzött fekete zászlót – jelentette be Korodi Attila, a megyeszékhely polgármestere tegnapi sajtótájékoztatóján. Változtatni fog a városvezetés az anyanyelv- és szimbólumhasználaton a csíkszeredai önkormányzatban.

A csíkszeredai önkormányzat eddig nem tett eleget annak a törvénynek, amely előírja, hogy minden romániai önkormányzatnak joga és kötelessége nemcsak az állam nyelvén, hanem az adott térség lakosainak anyanyelvén is közzétenni a polgármesteri rendeleteket és tanácsi határozatokat. Ezen változtatni fognak – jelentette ki Korodi Attila.
Jelenleg a közérdekű információ szolgáltatásáról a közigazgatási törvénykönyv előírja, hogy a polgármesteri hivataloknál anyanyelvükön intézhetik ügyes-bajos dolgaikat az állampolgárok, továbbá azt is, hogy az önkormányzati határozatokat a helyi lakosság anyanyelvén is ki kell függeszteni, Csíkszereda esetében tehát magyar nyelven is közzé kell tenni. A polgármester elmondta: a törvény előírásait Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának is alkalmaznia kell, és mivel szaknyelvről van szó, ezért hivatásos fordítókra van szüksége az önkormányzatnak. A munkát tavasszal kezdik el.
‒ Elfogadhatatlan, hogy úgy működjön az önkormányzat, hogy számos döntés csak az állam nyelvén érhető el. Minden olyan közigazgatási dokumentumnak, amely hatással van a város életére, román és magyar nyelven is meg kell jelennie – szögezte le Korodi Attila.
Hozzáfűzte: az anyanyelvhasználat Csíkszeredában tágabban értelmezendő: a helyi kereskedelmi egységeknél is szükség van nyelvhasználati következetességre. Éppen ezért a városháza egyeztető fórumokat hoz létre kiskereskedők és nagykereskedők számára, amelyen a sajátos gazdasági, működési kérdések mellett az anyanyelvhasználat, a kétnyelvűség is kiemelten fontos témakör lesz. Mivel ez nemcsak anyanyelvhasználati, hanem gazdasági kérdés is, mindebben partnerként a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara fogja segíteni az önkormányzatot. Korodi Attila elmondta: Lázár Ede dékánnal abban állapodtak meg, hogy egyéves programba vonják be a román nyelv és irodalom szakos diákokat, és felmérik, hogy a kereskedelmi társaságoknál hogyan működik az anyanyelvhasználat ‒ különös figyelemmel a megfelelő terminológia alkalmazására ‒, illetve segítenek a kétnyelvű kommunikáció kialakításában. Az általános közgazdaság szakos diákokat is bevonják a kerekasztal-beszélgetésekbe, hogy a gazdasági kérdésekről ők is elmondhassák véleményüket.

Vége a tiltakozásnak, itt a cselekvés ideje
Ma leveszik a városházáról a fekete zászlót, amelyet az eltávolított székely- és városzászlók helyére tettek ki, és ezután az eredeti rendeltetése szerint használják Csíkszeredában – jelentette be Korodi Attila polgármester.
‒ Csíkszeredának méltó módon kell tisztelegnie a köztiszteletnek örvendő személyek vagy az önkormányzatban dolgozó kollégák előtt, akik életüket vesztették – mondta a polgármester. Rámutatott: a váratlanul elhunyt, Pro Urbe díjjal kitüntetett Kálmán Dénes önkormányzati képviselő tiszteletére nem helyezhette ki a városháza a gyászlobogót, mint ahogy az elmúlt időszakban elhunyt, köztiszteletben álló személyeket sem gyászolhatta méltó módon a polgármesteri hivatal.
Úgy vélte: itt az ideje, hogy a városvezetés tegyen azért, hogy minél szélesebb körben tudjuk használni jelképeinket, ezért újabb projektekkel készülnek: többek között újraindítják a városcímer használatának engedélyeztetési folyamatát.

Péter Ágnes