Érték és hagyomány, nemcsak gyermekeknek

Népzene és néptánc Remetén. Lelkes gyermeksereg Fotó: Portik-Bakai Ádám

Közel kétszáz gyermek részvételével kezdődött el a IV. Gyergyói Tánc- és Zenetábor, a szervezők elmondása szerint egy évben sem volt ilyen sok jelentkező. Az augusztus 3–8. között tartott táborban nemcsak az oktatóktól, hanem egymástól is tanulhatnak a különböző generációk: egész kicsi gyermekeket, ugyanakkor felnőtteket is látni lehet a táborlakók között. Minden este gyergyószéki településekről érkező adatközlők mutatják meg tudásukat, és a jól megszokott táncházak sem maradnak el a nap végén. Nyitott szemmel és kitárt szívvel kell jelen lenni a táborban – fogalmaztak a szervezők.

Népzene és néptánc Remetén. Lelkes gyermeksereg Fotó: Portik-Bakai Ádám
Népzene és néptánc Remetén. Lelkes gyermeksereg Fotó: Portik-Bakai Ádám

[dropcap]I[/dropcap]dén is áthatja Gyergyóremetét a népzene és a néptánc, élettel telt meg a község, még soha nem volt ennyi résztvevője a tábornak. Közel kétszáz gyermek érkezett a megnyitóra, a szervezők elmondása szerint pedig nemcsak itthoni, hanem magyarországi résztvevői is vannak a tábornak.

Egymástól is tanulhatnak a gyermekek
A hatnapos tevékenység ideje alatt több oktató is foglalkozik a – három korcsoportba szervezett – gyermekekkel: Ivácsony László és Tekeres Gizella, a Békéscsabáról érkező Farkas Tamás és Gáll Nóra, valamint Laczkó-Benedek Tünde és Bara Szabolcs is táncot tanít a gyermekeknek. Vizeli Balázs hegedűoktatást tart, míg Erőssné Sándor Judit népdalokból készíti fel a táborlakókat.
– A legkisebbek még csak népi játékokat játszanak, őket követik a középhaladók, majd a haladók.
A gyermekek évről évre felfelé haladnak a korcsoportokban, ez idő alatt pedig egymástól is tanulnak – fogalmazott a gyergyóremetei származású Ivácsony László.
– Alig vártam, hogy ismét jöhessek, mert amellett, hogy táncokat tanulunk, nagyon sokat nevetünk is – mondta egy 8 éves gyergyószentmiklósi kisfiú, aki a tavalyi táborban is jelen volt.
A tábor története során először, a Gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptáncegyüttes is részt vesz a tevékenységeken, a csapat 25 táncossal érkezett Gyergyóremetére. – Hosszabb ideje tervezzük, hogy részt veszünk a táborban – mutatott rá Szász Ferenc, a Hóvirág vezetője.

Adatközlők jelentkezését várják
Szintén első alkalommal, minden este adatközlő táncosok mutatják meg tudásukat. Gyergyószentmiklós és Gyergyótekerőpatak kivételével minden településen találtak idős adatközlőket, Nagy József szervező elmondása szerint teljes kört szeretnének, ezért nem adják fel a keresést. Hangsúlyozta: várják az adatközlők jelentkezését.
Az esténként fél 9-től tartott táncházban bárki részt vehet, ugyanakkor idén is lesz gálaműsora a tábornak, amelyet szombaton este 6 órától tartanak a helyi Balás Gábor Művelődési Házban.
Egy 39 népdalból álló kötet is emeli a tábor színvonalát, amelyet Sándor Csaba és testvére, Erőssné Sándor Judit állított össze. A könyvhöz hanganyagot is mellékelnek, és megvásárolható lesz a tábor végén.

Kertész László

: an accessible web community