Érettségi kvízjáték

Balló Levente, a verseny gyoztese

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan idén is kiemelt hangsúlyt fektet a Sapientia EMTE a középiskolások megszólítására, a sikeres érettségire való játékos, interaktív felkészítésére. A jelenlegi helyzethez alkalmazkodva az egyetem munkatársai az online térben teremtettek kapcsolatot a végzősökkel, és a fiatalok mindennapi eszközhasználatát meghatározó Messenger alkalmazáson keresztül hirdettek érettségi kvízjátékot.

Az egyetemi szakok népszerűsítésével egybekötött öt héten át tartó játéksorozat tanintézménytől és profiltól függetlenül minden érdekelt végzőst megszólított. A játékban való részvételre buzdították a diákokat az értékes nyeremények is, amelyek megszerzéséhez a következő feltételeknek kellett megfelelniük: az vehetett részt a játékban, aki idén érettségizik, az egyes tantárgyakból kért tananyagra épülő tíz kérdésből legkevesebb öt kérdésre helyes választ kellett adniuk, aki pedig a főnyereményt szerette volna megszerezni, annak az öt hét alatt minimum három kvízen részt kellett vennie. A fényképekkel illusztrált, apró részletekre és átfogó ismeretekre egyaránt kiterjedő kérdésekre három vagy esetenként négy lehetőségből választhattak a diákok. Azok a végzősök, akik tudták, hogy Fazekas Mihály sógorával együtt írta az első magyar botanikai könyvet, a szociológia, mint önálló tudomány kialakulása a XIX. századra tehető, a bürokrácia a hivatalnokok uralmát jelenti, és a részvény olyan értékpapír, amely tulajdonosi jogviszonyt határoz meg, azok sikeresen bekerültek a sorsolásba, ugyanis a tudáson kívül szerencsére is szükségük volt a tizenkettedikeseknek. Az első héten a diákok román nyelv és irodalom tárgyból készülhettek az érettségire, a sikeresen beküldött eredmények közül végül a Szatmárnémeti Református Gimnázium végzőse, Gabriel Ilyes, volt a szerencsés, aki egy Xiaomi Mi Airdots PRO fülhallgatót vihetett haza.

A második hét a magyar nyelv és irodalomból szerzett tudás felmérésére szolgált, ez alkalommal a Marosvásárhelyen tanuló Antal Laura Tímea nyert. A Bolyai Farkas Gimnázium diákja egy JBL Clip 3 hordozható hangszóróval gazdagodott.

Harmadik héten a jelentkezőknek M1-es és M2-es szintű matematikai feladványokat kellett megoldaniuk. Közülük a legszerencsésebb a sepsiszentgyörgyi Téglás Etele, a Székely Mikó Kollégium tanulója volt, jutalma egy Xiaomi Amazfit okosóra.

Negyedik héten elérkezett a biológia és kémia kvízjáték. A természettudomány szakterületének szerencsés nyertese a Székelykeresztúron, az Orbán Balázs Gimnáziumban érettségiző Szász Edina.

A legutolsó héten a diákok a közgazdaságtan és a szociológia tárgyai közül választhattak, annak függvényében, hogy miből érettségiznek. A páros Vibe Fesztivál-bérletet a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola tizenkettedikes diákja, Váta Anita nyerte. A vizsgasorozat főnyereményét az a diák kapta, aki részt vett legalább három kvízben és sikeresen vette az akadályokat az egyes tantárgyakból: Balló Levente, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanulója. Továbbtanulásának segítése érdekében egy Huawei MatePad táblagépet nyújtottak át a nyertesnek.

A szervezők köszönik minden végzős érdeklődését és részvételét, ugyanakkor az érettségire való felkészüléshez kitartást, a vizsgára pedig sok sikert kívánnak nekik, abban a reményben, hogy minél többükkel találkoznak jövőre a Sapientia Csíkszeredai Karán!

Bagoly Anabella