Engedély nélküli iskolaépületek

A romániai iskolák több mint egyharmadában nincsenek benti illemhelyiségek, és többek között emiatt nem is rendelkeznek egészségügyi működési engedéllyel az oktatási minisztérium által közzétett adatok szerint. A szaktárca még decemberben közölte az akkori kormánnyal, hogy mintegy 100 millió eurós kölcsön felvételére lenne szükség az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól annak érdekében, hogy a hiányosságokat mindenhol pótolhassák. 

Romániában ugyan jelenleg nem zajlik tevékenység az iskolaépületekben, azonban az elmúlt időszakban országos viszonylatban nem igazán ragadták meg a lehetőséget, hogy jelentősebb javításokat, átépítéseket hajtsanak végre ezekben. Jelen pillanatban 17 656 közoktatásra használt épületet tartanak számon, ezek közül 28 százalékukat soha nem újították fel, ezért energetikai szempontból sem hatékonyak, nem működnek bennük légkondicionáló berendezések, míg az illemhelyiségek és a fűtésrendszerek nem felelnek meg a jelenkor követelményeinek. Továbbá a romániai óvoda- és iskolaépületek 33 százalékának nincs egészségügyi működési engedélye, 22 százalékukban nincs vezetékes víz, 35 százalékban pedig nem találhatók benti vécék. A mozgásukban korlátozott diákok számára az iskolák 70 százaléka nehezen vagy egyáltalán nem megközelíthető, míg az épületek 85 százalékában nincs fogyatékkal élők számára kiépített illemhelyiség – olvasható a minisztérium által közzétett adatokat tartalmazó dokumentumban. Az országos adatok szerint 12 712 épületet nem újítottak fel, 4414 iskolában fatüzelésű kályhával fűtenek, 5826 iskolának nincs egészségügyi működési engedélye, 3884 épületben nem található vezetékes, ivásra alkalmas víz, 6180 tanintézményben nincsenek benti illemhelyiségek, 12 359 iskolát nem tudnak kerekes székkel megközelíteni a fogyatékkal élők, míg 15 007 épületben az illemhelyiségek nem elérhetők a mozgáskorlátozottak számára. Hargita megyében jelenleg hat olyan tanügyi egység van, ahol kinti szárazvécét használnak a gyerekek. Ebből két-két egység (óvóda és iskola) egy-egy épületben működik – közölte lapunkkal az adatokat a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság iskola-egészségtannal foglalkozó munkatársa, Böndi Hajnalka.  

– Mivel megyeszinten több helység egyelőre nem rendelkezik vezetékes víz- és csatornahálózattal, ezeken a településeken az iskolákban sincs hálózati víz. Ez nem azt jelenti, hogy az épületben nem elérhető a vezetékes víz, mert a kútból ugyanúgy be van vezetve, és ezeket a vizeket is ellenőrzik periodikusan. A kanalizálást viszont ezeknél az épületeknél helyi derítőgödör segítségével biztosítják – mutatott rá az egészségügyi igazgatóság munkatársa. 

A megfelelő illemhelyiségek állapotára vonatkozó kérdésünkre válaszként közölte, hogy a minimális feltételek mindenhol adottak, az említett hat egység kivételével. A gyerekek öblíthető angol vécét használnak és kézmosási lehetőségük is van utána. Hargita megyében egyébként jelenleg tíz tanügyi egységnek nincs egészségügyi működési engedélye.