EMKE díjak: csíkszeredai geológus is van a díjazottak között

Többek között a csíkszeredai Jánosi Csaba geológust is díjazza idén az EMKE április 10-én, szombaton. A 14 órától kezdődő díjátadót az egyesület székhelyén, szűk körben, csak a meghívottak részvételével tartják meg. A díjkiosztó a nagyközönség számára online közvetítésben az EMKE Facebook-oldalán lesz követhető.

Jánosi Csaba csíkszeredai geológust Kőváry László-díjjal jutalmazzák a Székelyföld borvízkincsének háromkötetes összefoglalásában elért eredményei elismeréseként, ismeretterjesztő írásai, valamint az ország első borvízmúzeumának létrehozásában kifejtett tevékenységéért.

Továbbá Bányai János-díjjal dr. Dimény Attila muzeológus munkásságát jutalmazzák, Janovics Jenő-díjjal Bálint Zsigmond fotóművészt, Kallós Zoltán-díjjal Feketelaki Tibort és dr. Székely Melindát, Kovács György-díjjal Nagy Csongor Zsolt színművészt, Gr. Kun Kocsárd-díjjal Böjte Csabát, Monoki István-díjjal Kiss Lászlót, Nagy István-díjjal Nagy Éva Vera zenetanárt, Spectator-díjjal Szokoly Elek közírót, Szolnay Sándor-díjjal Unipán Helga képzőművészt és grafikust, Vámszer Géza-díjjal pedig Széman Rózsát tünteti ki az Egyesület.

Életműdíjban Bágyoni Szabó István költő, író, Bodor Ádám író és Muzsnay Árpád művelődésszervező, tanár, újságíró részesül.

Kiváló közművelői oklevélben Henter György református lelkipásztor, Papp László római katolikus pap, Szabó Ákos római katolikus plébános, Gudor Kund Botond református esperes-lelkipásztor, Székely Zoltán Márton és Székely Anna-Eli lelkipásztor-diakónus házaspár, a Búzavirág Néptáncegyüttes, valamint Tóth Guttman Elemér elektromérnök részesül. Mecénás-oklevéllel Rusz Sándor vállalkozót és Dr. Magyary Előd fogorvos-tanácsost ismerik el.

A közművelődés különböző területein kiemelkedő tevékenységet folytató szakembereket a tavalyihoz hasonló módon díjazza az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület: a járványügyi intézkedések értelmében a református áhítat és a díjátadó online követhető, az eseményen csak a díjazottak vehetnek részt.