Eltakarították a romokat

Munkagépek segítségével lebontották és elszállították a január 7-én Csíksomlyón kitört tűzvész nyomán keletkezett romokat, maradványokat. A terület sorsának rendezése hosszú távú folyamat, amely során a tulajdonviszonyokat is tisztázni kell.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság javaslata alapján hozta meg a helyi bizottság azt a döntést, melynek nyomán a csíksomlyói Somlyó utcai romatelep leégett épületeinek maradványait lebontották és elszállították – mondta a Hargita Népe érdeklődésére Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere. Az elöljáró kihangsúlyozta: a romok eltakarítása azért is vált szükségessé, mert a tűzvészt követően közveszélyes és életveszélyes állapotok maradtak a helyszínen.

– Hétfőn a csíkszeredai polgármesteri hivatal, a csendőrség, és a rendőrség koordinálásával az ECO Csík Hulladékgazdálkodási Vállalat megbízásából nekiláttunk ezeknek a törmelékeknek az elszállításához. A tegnapi nap végére körülbelül 300 köbméter hulladékot szállítottunk el. Ez természetesen engedélyezett lerakóhelyre, az RDE Harghita Kft. regionális hulladékkezelő központjába, a Cekend-tetői hulladéktározóba került – részletezte az alpolgármester.

Bors Béla kiemelte: ezzel fontos lépést tettek a nevezett terület sorsának rendezéséhez. Hozzátette: a Somlyó utcában található romatelepen magán-, illetve ki nem tisztázott tulajdonú területekről és egy kevés, részben önkormányzati területről van szó, amelyeken engedély nélkül felépített épületek vannak jelen pillanatban. A katasztrófavédelmi bizottság döntése nyomán felállított ellenőrző testület heti rendszerességgel fogja ellenőrizni a csíksomlyói romatelep területét annak érdekében, hogy az illegális építmények száma ne szaporodjon tovább. 

– Emellett elindítjuk a procedúrát annak érdekében, hogy a tulajdonosok vissza tudják nyerni használatba jogos tulajdonukat. Azt tudni kell, hogy a magántulajdonok esetében a tulajdonosoknak kell az önkormányzathoz, vagy akár az igazságszolgáltatáshoz fordulniuk ennek az ügynek a rendezése céljából – jegyezte meg az elöljáró.

A csíksomlyói romatelep épen maradt házaiban jelenleg is számos család éli mindennapjait. Bors Béla elmondta: számukra hulladéktároló konténert fognak elhelyezni az utcában, igyekeznek mobilvécéket is bérelni és azokat majd rendszeresen üríteni. Ezenkívül tavasszal a területen nagyszabású takarítási akciót is szerveznek majd – fűzte hozzá az alpolgármester.