Elönti a víz az udvart és a pincét

Rémálommá váltak a nagyobb esők a gyergyószentmiklósi Tűz­oltók utca lakói számára: a víz befolyik az udvarokra, el­árasztja a pincéket. A városhá­za szerint a megoldás időigényes és költséges.

Csónakkal a tömbházak között – sok helyen okoz gondot a felgyülemlő esővíz Fotó: Facebook
Csónakkal a tömbházak között – sok helyen okoz gondot a felgyülemlő esővíz Fotó: Facebook

Lázár Hajnal
lazar.hajnal@hargitanepe.ro
Az elmúlt napokban lezúdult nagy esők megkeserítették a Tűzoltók utca több lakójának életét, hiszen udvaraikat elöntötte a víz. Többen elmondták, amikor nagyidőt jósolnak a meteorológusok, nem is merik elhagyni otthonaikat, mert tudják, hogy gondot okoz a víz. Kozma Ibolya azt mondta, 25 éve laknak már az utcában, de ez a probléma 2011 óta áll fenn, hiszen akkor készült el a Bucsin és Virág negyed találkozásánál a körforgalom, és megemelkedett az utca szintje. Azt tapasztalják, hogy a város magasabban fekvő részeiről ide folyik a víz, az esővíz elvezetését pedig nem oldották meg, így az udvarok, házak látják kárát. Kozma Ibolya elmondta azt is, esőben házuk pincéje sincs biztonságban, rendszerint térdig járnak a vízben, amit hiába szivattyúznak ki, a falak ki sem tudnak száradni a következő esőig. A nedvesség komoly károkat okoz, mállik a vakolat. A környéken lakók állítják, amit saját erejükből tehettek, azt már megtették, az esőben pedig gyakran kiállnak a kapuk elé és seprűkkel próbálják más irányba terelni az ide ömlő vizet. Úgy vélik, megoldást az jelenthetne, ha az esővíz-elvezetést hatékonyan megoldanák és járdát építenének.
A városban egyébként több helyen is jellemző, hogy összegyűl a víz, megnehezíti a közlekedést. A Bucsin negyedben a 21-,22-es tömbházak között például húsz éve gondot okoz a felgyülemlő víz, gyalog és autóval is igen nehéz a közlekedés, a minap nagy feltűnést keltett, hogy valaki csónakázott az utcában. A tűzoltóknak is sok munkát jelent a nagy eső, hiszen hol itt, hol ott kell szivattyúzni a vizet.
Az ügy kapcsán a városháza közleményben azt írta, a hetvenes években épült hiányos és elavult esővíz-elvezető rendszer miatt jellemző ez a probléma. Mint megjegyzik, az önkormányzat munkatársai helyszíni ellenőrzések során jegyzik azokat a pontokat, ahol probléma van. A lakóktól azt kérik, hogy fordítsanak figyelmet a vízelvezető árkok tisztán tartására, gondjukról pedig tájékoztassák a városházát, hiszen a közösségi oldalakon közzétett eseteket nem tudják követni. „Sajnos a megoldás időigényes és komoly anyagi erőforrást igényel, de lehetőségeinkhez mérten próbáljuk feltérképezni azokat a helyszíneket, ahol új technikai megoldásban kell gondolkodni a probléma megoldása érdekében” – írja a közlemény.