Előadás a hulladékgazdálkodásról

Az emberek a zsebeiken keresztül a legelérhetőbbek, tüntetésekkel nehéz környezettudatosságra nevelni őket, ezért célszerű megoldás lehet, hogy fizetniük kell a szemét után, amit eldobnak – hangzott el többek közt a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) tegnap délutáni online közvetített előadásán. A hulladékgazdálkodás pénzügyi kihívásai és előnyei 2021-ben címmel Kovács Zoltán, az AVE Bihor ügyvezető igazgatója beszélt a hulladékgazdálkodás rendszeréről, a szelektív gyűjtésről és a hasznosítható technológiákról. 


A hulladékgazdálkodás pénzügyi kihívásai és előnyei 2021-ben címmel Kovács Zoltán, az AVE Bihor ügyvezető igazgatója tartott online előadást a Romániai Magyar Közgazdász Társaság szervezésében. Kovács Zoltán több mint tíz éve foglalkozik hulladékgazdálkodással, saját tapasztalatait is megosztotta hallgatóságával. Többek közt a hulladékgazdálkodás rendszeréről, a szelektív gyűjtésről, a hasznosítható technológiákról, illetve a feldolgozás és lebontás folyamatáról szólt az előadás. 

− A hulladékgazdálkodás mögött nagyon összetett infrastruktúra és gondolkodásmód áll, ami néha láthatatlan lehet a lakosság számára – mutatott rá a kérdéskör bonyolultságára Kovács Zoltán. 

Többek közt arról beszélt, hogy Bihar megyében az állandó szemétszállítási díjat minden háztartásnak be kell fizetnie. Ezenkívül pedig minden háztartás szeméttároló edényében chip található, így a kiürítések számával egyenesen arányos összeget kell még pluszban kifizetniük a szolgáltatónak. A megyében található falvakban pedig a külön gyűjtött bio hulladékot nem szállítják el, hanem mindenkinek az otthoni komposztládába kell azt elhelyeznie. Kovács Zoltán az úgynvezett PAYT rendszert is bemutatta.

− A PAYT rendszer azt jelenti, hogy kell fizetni azért, amit eldobsz. Ennek az a lényege, hogy általa az embereket „pénzügyileg terhelik”. Ez azért fontos, mert az emberek a zsebeiken keresztül a legelérhetőbbek, hiába tüntetünk és próbáljuk csak úgy rávezetni a környezettudatosságra őket, mert az nem fog egyik napról a másikra megtörténni – fejtette ki a szakértő. 

Mint részletezte, a PAYT rendszer tudományos alapokon nyugszik, számos tanulmány született a témában. A háztartások dönthetnek úgy, hogy előre megvásárolják a szemeteszsákokat, vagy mindenki a saját hulladékmennyiségével arányosan fog fizetni a szolgáltatónak. Azért a hulladékért kell a legnagyobb díjat fizetni, ami a lerakóba kerül, az újrahasznosítható és komposztálható hulladékért pedig sokkal kisebb összeget kell befizetni. Hangsúlyozta: fontos, hogy az emberek már otthon szelektíven és helyesen gyűjtsék össze a hulladékot, ezzel is segítve a szelektív hulladékgyűjtés folyamatát.

− A PAYT rendszer nagyban elősegíti a lakosság hozzájárulását ahhoz, hogy minél több hulladék újrahasznosításra kerüljön és minél kevesebb olyan anyag kerüljön a tárolókba, amivel már semmit sem lehet kezdeni. Az ilyen anyagokkal olyan hulladékpiramisokat fogunk építeni, amire nem igazán leszünk majd büszkék – ecsetelte a rendszer előnyeit Kovács Zoltán.