Elkezdte az ellenőrzéseket az APIA

Haschi András: hamarosan kiderül a Covid-támogatás összege Fotó: László F. Csaba

Tavalyhoz képest kevesebb Hargita megyei gazda igényelte a területalapú támogatást, viszont nőtt a területek mérete. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) már elkezdte az ellenőrzéseket. Azoktól a tulajdonosoktól, akik a tavasszal a területeket tisztítás helyett felgyújtották, akár a teljes támogatást megvonhatják.

A területalapú támogatásoknál a benyújtott kérelmek száma csökkenő tendenciát mutat. Az APIA-hoz idén összesen több mint 25 ezer gazda nyújtotta be a területalapú támogatásra vonatkozó kérelmét, ami a tavalyhoz képest ötszázzal kevesebb igénylést jelent. Ennek ellenére a támogatásra jelölt területek nagysága ötszáz hektárral bővült. Haschi András, az intézmény vezetője úgy véli, a támogatásigénylők számának lassú, de évről évre csökkenése mögött leginkább a koros, idős gazdák visszalépése, háttérbe húzódása áll, ezzel összefüggésben pedig egyre többen engedik át családtagjaiknak, fiatalabb rokonaiknak a családi gazdasághoz tartozó kisebb-nagyobb parcellák művelési és ezzel együtt támogatási igénylési jogát. A támogatást igénylő gazdák ellenőrzése már elkezdődött, egészen szeptember végéig fog tartani, és leghamarabb november végén vagy október elején számíthatnak a gazdák a támogatási összegre.
A területalapú támogatáson kívül a gazdák élhettek az úgynevezett Covid-támogatási lehetőséggel is. A támogatást szarvasmarhára, disznóra és baromfira lehetett igényelni, és mivel Hargita megyében nem működik sok sertés- és baromfifarm, így ebben a két kategóriában csak 1-1 kérelem érkezett be a kifizetési ügynökséghez. Népesebb viszont a szarvasmarhatartók csoportja: 5100 kérelmet iktattak, amelyekben összesen közel 72 ezer szarvasmarha után igénylik a támogatást.
– A Covid-támogatások összegét ebben a hónapban ki kell fizetnünk, viszont pontos összeget még nem tudunk, hisz a keretösszeget még nem osztották el. Valószínűleg a napokban megtörténik az elosztás és sor kerül az ellenőrzésekre is, és akkor fogjuk tudni biztosan, mekkora összegekre számíthatnak a gazdák – mondta el lapunknak Haschi András.
A tavaszi aljnövényzet gyújtogatását sem hagyja figyelmen kívül a kifizetési ügynökség, azok a gazdák, akik így tisztították meg a területüket, akár a teljes támogatási összeget is elveszíthetik.
– Az ellenőrzések során egyszerűen a rendszerbe be kell vezetnünk egy kódot, az alapján ez a központi rendszer felismeri a problémát, és bizonyos esetekben akár a teljes támogatást is megvonhatja. Az ellenőrzések befejezésére nincs határidő szabva, csak október vagy november folyamán szembesül majd a gazda, hogy nem részesülhet az addigi támogatásában – részletezte az igazgató.
A folyamatos drágulások a gazdálkodók tevékenységét is nagymértékben befolyásolták, hisz nem biztos, hogy a tavalyi kereset elég lesz az idei nyári munkákra. A gazdák a területalapú támogatás terhére bankkölcsönhöz folyamodhatnak, viszont nem sokan élnek ezzel a lehetőséggel a megyében.
– A mezőgazdasági munkálatok folyó költségeinek fedezésére kereskedelmi hitel felvételéhez szükséges igazolást kérhetnek a gazdák az ügynökségtől. Én általában nem föltétlenül biztatom erre a gazdákat, hisz hitelről van szó, nem arról, hogy hamarabb hozzájuthatnak ahhoz a pénzösszeghez, amit csak év vége felé utal át a kifizetési ügynökség – tette hozzá a vezető.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community