Hirdetés

Elkeskenyedett Rákóczi

Sokan sérelmezték a közösségi felületeken, hogy a székelyudvarhelyi II. Rákóczi Ferenc utca keskenyebb lett a korszerűsítési munkálatok során, és egyes szakaszain nehezen férnek el egymás mellett a járművek. A bejegyzések szerint a keskeny út a sürgősségi esetekben jelent hátrányt, a mentőautók kiszállási ideje ugyanis jelentősen megnőtt a folyamatosan kialakuló torlódások miatt.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 7 perc
Elkeskenyedett Rákóczi
Hat méter tizennyolc centi. Tervek szerint körvonalazódik az út Fotó: Hodgyai István

Többen is szóvá tették a közösségi felületeken a székelyudvarhelyi II. Rákóczi Ferenc utca nagyberuházása kapcsán, hogy a munkálatok egyes szakaszain – ahol már elhelyezték a járdát és a bicikliutat elhatároló szegélyköveket – túl keskeny az út ahhoz, hogy zavartalanul közlekedjenek rajta a járművek. A kommentelők felvetették, hogy a zöldövezetek méretét csökkentve szélesebbé lehetne tenni az útfelületet. 

Kellően széles

Az említett útszakaszon folyó munkálatokra korábban is panaszkodtak az átutazók és a helyi lakosok, főként amiatt, hogy gyakran torlódnak fel a járművek, most az út szélességét kifogásolják. Zörgő Noémi, a városháza szóvivője szerint az út szélessége megfelel a vonatkozó szabványoknak. Mint mondta, a felújítás alatt levő út a hatályos rendelkezések értelmében hármas besorolású, ami azt jelenti, hogy a közlekedési felület sávonként legkevesebb három, legtöbb három és fél méteres lehet. Az utak kialakítására és méreteire vonatkozó országos szabályzat szerint hármas besorolású útnak számít minden olyan kétsávos gyűjtőút, ami a település perifériájáról a főutcák, illetve a központ felé vezetik a forgalmat. A szabályzat értelmében ezeknek az utaknak a szélessége 3-3,5 méter lehet sávonként, és óránként legtöbb 360 jármű haladhat el rajtuk. Mint a szóvivő közölte, az illetékes hatóságok által jóváhagyott műszaki terv szerint a várostáblától a II. Rákóczi Ferenc utcai körforgalomig változó a sávok szélessége: a 0 és 260 méter közötti útszelvényen 6,30 méter az út szélessége, a 260 és 660 méter közötti részen 6 méter, és a 660 és 2100 méter között szakaszon 7 méter széles az út. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a beruházást közterületen végzik, az utat szegélyező magánterületek közötti részen, így emiatt sem lehet szélesebb utat építeni. Lapunk munkatársai a helyszínen mérték meg az út szélességét, a lefektetett szegélykövek közötti távolság 6,10–6,18 méter az út legkeskenyebb szakaszán, ez sávonként legkevesebb 3,05 méter útszélességet jelent.

Hodgyai István
Több mint hat méter. Nem sok, de nem is kevés

Mi lesz, ha jön a mentő?

A munkálatok miatt kialakuló forgalmi dugók a mentősök dolgát is megnehezítik, csúcsforgalomban esetenként ez akár fél órával is kitolhatja a városból ki- vagy épp beigyekvő mentőautók küldetési idejét. Egyed Levente mentőautó-vezető lapunknak azt nyilatkozta, hogy egy esetben rendőri segítségre volt szükségük ahhoz, hogy a városi kórházba tudjanak szállítani egy beteget, a rendőrök kénytelenek voltak teljesen leállítani a forgalmat ahhoz, hogy időben kórházba érjenek. Mint mondta, a torlódások miatt, gyakran késve érkeztek egy-egy sürgősségi esethez, ám eddig nem kellett emiatt súlyos következményekkel számolniuk. Egyed Levente hozzátette, bízik abban, hogy a munkálatok végeztével az útszélesség nem fog torlódásokat okozni, ezzel pedig a sürgősségi esetekhez való kiszállás sem ütközik majd akadályba.
Zörgő Noémit is megkérdeztük arról, hogy a munkálatok végeztével okozhat-e problémát az út szélessége a sürgősségi esetek ellátásakor. A szóvivő szerint azokon a részeken, ahol az út szélessége megengedi, parkolót is építenek, így a Jézus Szíve-kápolnánál, vagy például a II. Rákóczi Ferenc utca és a Budvár utca alsó kereszteződésétől egészen a kápolnáig jobb oldalon végig parkoló lesz. 
– Az építkezés miatt jelenleg még nem használható teljes szélességében egyik sáv sem, de a munkálatok végeztével még mindkét oldalon szélesedni fog a járművek által használható felület – közölte a szóvivő.

Teherforgalom és zöldövezet

A közösségi felületen látható egy helyi lakos által rögzített videó, amelyen látható, hogy a beruházás helyszínén áthaladó teherautók nagyon nehézkesen, csak óvatosan haladva férnek el egymás mellett az út keskenyebb szakaszain. Zörgő Noémi felhívta a figyelmet arra, hogy a teherforgalom szabályozása a közlekedésrendészet feladata, a nehézgépjárműveket a 13C jelzésű országútra kellene terelni, kikerülve az átépítés alatt lévő szakaszt. Megjegyezte, hogy a 137-es és a 131-es (az Árvátfalva felől érkező) megyei úton több hídon súlykorlátozás van, ami eleve kizárja a nehézteher-forgalom közlekedését ezeken a szakaszokon.
A zöldövezetek felületének csökkentésére vonatkozó javaslat kapcsán hangsúlyozta: „a zöldövezetek kialakítása elsősorban a gyalogos- és a kerékpáros-közlekedés biztonságát szolgálja”. Mint közölte, az európai uniós pályázat előírja, hogy az út felújítását követően 8032 négyzetméter zöldövezetet kell kialakítani, a munka végeztével az út mentén összesen 112 fa és 53 cserje fogja majd fel az út porát, oxigént termelve és árnyékot adva.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!