Elfogadták Hargita megye idei költségvetését

A legnagyobb összeget a megye infrastrukturális beruházásaira fordítja idén a Hargita megyei önkormányzat, de hangsúlyt fektettek a közösségépítésre, a fiatalok támogatására, a gazdaságélénkítő programok finanszírozására, és kiemelt helyet kap az egészségügyi rendszer fejlesztése is ‒ közölte lapunkkal a megyei önkormányzat sajtószolgálata. Hargita Megye mintegy 485 millió lejes költségvetését szerdai ülésén hagyta jóvá a megyei tanács.

A megyét vezető testület a legnagyobb összeget infrastrukturális beruházásokra különítette el: javításra, karbantartásra, forgalombiztosításra 12 250 000 lejt, kivitelezésre pedig 49 millió lejt költenének: ez az összeg tartalmazza az árvízkárok helyreállítására kapott összeget is. A megye idei költségvetéséből  31 570 000 lej az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásaiból származik, amelyekből a legnagyobb infrastrukturális beruházást finanszírozzák. Az infrastruktúra tekintetében számos útmunkálat van folyamatban és tervezés alatt a megyében, ezért ‒ mint Borboly Csaba mondta ‒ ebben az esetben odafigyeltek a térségi megoszlásra.

Hargita Megye Tanácsa saját programjaira 7,6 millió lejt különített el. A közösségépítés illetve a családbarát Hargita megye megteremtése érdekében a családi programokat összekapcsolják a turisztikai szolgáltatásokkal.

A lakosság egészségvédelméért a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fejlesztései mellett 1,2 millió lejt foglaltak a költségvetésbe. Ezt az összeget a Szentegyházi Egészségügyi Központ beruházásaira fordítják, ahol hordágyak szállítására is alkalmas liftet építenek be.

Az ifjúsági és az oktatási programokra is jut pénz. Szakképzésre, a románnyelv-oktatásra, a duális képzésre, a gyakornoki programokra, az erdei iskola programra és a kutatásfejlesztés támogatására fektetik a hangsúlyt, illetve támogatni fogják a digitális eszközök használatát is az oktatásban.

A szociális rendszer támogatásáról is szó esett a tanácsülésen. Az öregotthonok építését, valamint a speciális igényűek jogainak védelmét és oktatásuk fejlesztését helyezi előtérbe az önkormányzat. A megyeháza közleménye szerint gazdaság élénkítése érdekében inkubátorházak és ipari parkok létrehozására, a mezőgazdaság, a családi gazdaságok és a helyi termelők támogatására fektetik a hangsúlyt.

HN-információ