Elfogadták Hargita megye kulturális, turisztikai és vidékfejlesztési stratégiáját

Fotó: Hargita Megye Tanácsa

Az online térben tartotta meg soros havi ülését Hargita Megye Tanácsa csütörtökön, április 29-én, és több, a megye fejlődése szempontjából kulcsfontosságú döntést hozott. Vendégként részt vett Barabási Antal Szabolcs mezőgazdasági államtitkár is, aki épp hivatalos látogatáson tartózkodott Hargita megyében. Három megyei stratégiát is elfogadott a testület, amelyek a megye fejlesztését hosszú távon megalapozzák. Emellett a döntéshozó testület tagjai néhány programot is jóváhagytak.

Hargita Megye Tanácsa számos területre stratégiát dolgozott ki, illetve ezeknek a folyamatos aktualizálása is prioritást jelent. Az ülésen jóváhagyták a vidékfejlesztési stratégiát a 2020–2030-as időszakra, a megyei kulturális stratégiát a 2021–2030-as időszakra és megyei turisztikai stratégiát a 2020–2027-es időszakra. A vidékfejlesztési stratégia kapcsán Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke megköszönte az együttműködést a gazdaszervezeteknek, a véleményformálóknak, akik részt vettek a felmérésben, fókuszcsoportokban.

– A stratégia kitér a kis- és nagygazdaságok helyzetére, a helyi értékesítésnek, az egészséges termékeknek és a fejlesztési források felhasználásának témakörére. Hargita megye úttörő lehet azáltal, hogy olyan intézkedéseket próbálunk ki, amelyeket elsőként mi indítunk el, jó példát mutatva ezáltal más térségnek, régiónak, megyének is – szögezte le a megyeelnök.

A témához a mezőgazdasági államtitkár is hozzászólt. Elmondta: több Hargita megyei gazdaságot terveztek és hoztak létre az elmúlt években, a megyében jó pár gazdát ismer személyesen. Fontos, hogy a gazdákat megfelelően felkészítsék a pályázatok leadására, erről májusban tartanak közvitát. Az államtitkár kéri a pályázatíró cégeket, hogy segítsék a gazdákat a pályázás folyamatában.

– Abban bízom, hogy minél több családi gazdaságot tudunk segíteni, hogy támogatáshoz jusson, azáltal, hogy felvázolunk egy irányvonalat, egy folyamatot – jelentette ki Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke.

A turisztikai stratégia célja a Hargita megyei szolgáltatók erősítése, turisztikai erőforrásaink kiaknázása, a turistacélpontok népszerűsítése. A dokumentumot Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás elnöke mutatta be.

Bíró Barna Botond alelnök a turisztikai stratégia elfogadása előtt kiemelte a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás Family-firendly (Családbarát) programját. Mint mondta, Udvarhelyszéken található a megye engedélyeztetett szálláshelyeinek csaknem fele. Erre kell alapozniuk, viszont elmondása szerint nem elég csupán a szálláshelyek megléte ahhoz, hogy turistákat csalogassanak a megyébe. Ezért tavaly úgy döntöttek, hogy a családbarát és biztonságos szolgáltatásokat helyezik előtérbe.

– Idén három kategóriában igényelhető a Hargita megyei családbarát tanúsítvány. A szálláshelyek és éttermek mellett turisztikai tevékenységeket is jelölhetnek a vállalkozók, programszervezők – tájékoztatott az alelnök.

A kulturális stratégiát Ferencz Angéla, a Hargita Megye Kulturális Központ (HMKK) vezetője mutatta be, ennek célja kulturális értékeink megvédése.

 

– Ezúton is köszönetet mondok azoknak az intézményeknek, amelyek hozzájárultak a stratégia elkészítéséhez. A közösségi, térségi, kistérségi együttgondolkodást szorgalmazzuk a kulturális-művelődési programjaink által – mondta a HMKK menedzsere.

A megyei stratégiákon kívül elfogadták az idei évi megyei ifjúsági napok programját, a családprogramot és a faluképvédelmi programot is.

– Hargita megyében különös figyelmet szentelünk a faluképvédelemnek, több mint hetven tanulmányt készítettünk az elmúlt időszakban. Identitáserősítő és turisztikai desztináció szempontjából is kulcsfontosságú ez a program. Kiegészítjük a gömbpanórámás honlapunkat, illetve helyi házak, tájházak építéséhez tanulmányokat készítünk – fejtette ki a megyeelnök.

A megyei tanács odafigyel a megye közlekedése és a gyalogosok biztonságára is, ezért indította el a megyei járdaprogramot, amelyben több megyei besorolású út mentén járda épül. A testület megszavazta a járdaprogram idei munkálatainak a listáját, továbbá a székelyderzsi járda kiépítése is napirendre került, mivel turisztikai téren ugyancsak szükségszerű ez az újítás.

Az ülésen Rákosi-Seiwarth Ildikó tanácsosi mandátumának megszűnését is nyugtázták, akit nemrég a Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség élére neveztek ki.

HN-információ