Hirdetés

Életet visznek a múltat idéző gyűjteményekbe

Sok gazdag, értékes néprajzi gyűjtemény van megyénkben, amely egy adott kisrégió múltjába enged betekintést: régi tár­gyak, használati és be­ren­de­zési eszközök, kézimunkák, viseletek segítenek elképzelni, hogyan is éltek eleink. Néha kissé kö­rül­mé­nyes ezeket meg­te­kin­teni, mert nem mindig tartanak nyitva, ezen a hé­ten viszont tizenhat tájház várja tárt kapukkal az ér­deklődőket.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Életet visznek a múltat idéző gyűjteményekbe
Feltárultak a Kincses-porta kincsei. Tájházak Bögöztől a Kászonokig Fotó: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont/Fb

A megyenapok idején a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont újra megszervezte a Tájházak hetét. A hét folyamán a programhoz csatlakozó tájházak szervezett formában mutatják be a néprajzi gyűjteményüket az érdeklődőknek egyéb programok kíséretében, így lehetőség nyílik kézműves-foglalkozásokon, könyvbemutatókon, kiállításokon, néptáncelőadásokon, gasztronómiai bemutatókon való részvételre is. 

Ígéretes kezdet

Idén Csík, Kászon, Gyergyó és Udvarhely vidékéről összesen tizenhat tájház kapcsolódott be a kezdeményezésbe.
– Nagyon örülünk az új vagy viszonylag új tájházaknak. Csíkszentdomokos például több év kihagyás után újra részt vesz a rendezvénysorozaton, Alsósófalva második éve van velünk, Oroszhegy pedig első alkalommal. Kiemelném Kápolnásfalut, amely több napot is vállalt, Tordátfalva, Bögöz is mindig színes kínálattal van jelen – sorolta Bartalis Izabella, a Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője.
A program vasárnap rajtolt Farkaslakán egy konferenciával, majd a bögözi Kincses-portán várták az érdeklődőket, tegnap délután pedig az oroszhegyi tájház nyitotta meg kapuit. Bartalis Izabella kiemelte, hogy az oroszhegyi gyűjtemény jó minta más települések számára, mert az önkormányzat támogatását is élvezi.
– Ezen a héten életet viszünk a tájházakba. Fontos számunkra, hogy ne csak turisztikai szempontból tekintsünk ezekre, hanem a helyi közösség is érezze magáénak a néprajzi gyűjteményeket, vegyenek részt a felnőttek, gyermekek a rendezvényeken. A faluközösségek figyelmét is rá szeretnénk irányítani a tájházak jelentőségére, mert gyakran kevés fontosságot tulajdonítanak ezeknek, a helyi önkormányzatok részéről is csekély az odafigyelés, sokszor semmi költségvetésből tartják fent, ápolják a felelősök az értékes állományt – magyarázta az igazgatónő.

Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont/Fb
Zajlik az élet a tordátfalvi tájháznál. Szombaton is várnak

Esztenától a kovácsműhelyig

Hétfőn a gyergyóremetei és a csíkszentdomokosi tájház is nyilvános bemutatót tartott, ma a csíkkozmási tájház kínál izgalmas programot: esztenalátogatáson lehet részt venni és ismerkedni a hagyományos pásztorkodás jellegzetességeivel. Ma lépnek be a Kászonok is a programba, a Kászonaltízen található Kászoni Székely Tájmúzeum és Kászonújfalvi Szent Miklós-ház tart nyílt napot. Holnap kapcsolódik be a kápolnásfalvi tájház, a bemutató mellett 11–14 óra között lehetőséget biztosítanak Both László kovácsműhelyének meglátogatására (a kápolnásiak csütörtökre, péntekre is kínálnak programot, a néprajzi gyűjtemény bemutatása mellett például nemezelést lehet kipróbálni), és várja az érdeklődőket a csíkszentmiklósi tájház is. Csütörtökön a máréfalvi tájház is kinyit, ahol szőnyegszövésbe, gyógynövényes foglalkozásba lehet bekapcsolódni, valamint a csíkmenasági néprajzi és helytörténeti gyűjteményt is bemutatják a helyiek, sőt, a népi szövés technikájával is lehet ismerkedni. 

Színes program hétvégére

Pénteken a kü­kü­llő­ke­mény­falvi néprajzi gyűjtemény bemutatása van soron, és egész napos programot kínál a Homoródszentmárton melletti Bükfalván található Múlt Idők Háza, ahol nemcsak a régiségeket lehet megismerni, kipróbálni, hanem a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar is ott lesz, népdalokat mutatnak be.
Szombaton a tordátfalvi tájház jelentkezik egész napra való eseménnyel: lesz bútorfestés, agyagozás, kőfestés, bábelőadás, Kányádi Sándor-szavalóverseny, illetve népigyermekjáték-bemutató és táncház is. Énlaka szintén tartalmas hétvégi program helyszíne lesz, a Székely Mesterségek Múzeumánál különböző népi mesterségekkel lehet ismerkedni, az autentikusan berendezett Méhészházban és a Pálinkafőző kisházban régi korok meséi hangzanak el egy méhész- és pálinkafőző-mester tolmácsolásában. Bemutatják Balázs Árpád Udvarhelyszéki önkéntes tűzoltók krónikája című kötetét, lehet lovagolni, kukoricát fejteni régi fejtőgéppel vagy ajándékzacskót készíteni fűszernövényekből, helyi teafüvekből. Vasárnap Pünkösdváró Tájháznapot rendeznek Alsósófalván, a változatos eseménysor méltó lezárása lesz az idei Tájházak hetének. Ordakészítés és -kóstolás lesz a majorháznál, aztán a kalácsdagasztást próbálhatják ki a résztvevők, megnyitják az Amíg a búzából kenyér lesz irodalmi és rajzversenyre beérkezett alkotásokat, majd az alsósófalvi népi zenekar kíséretében kalácskóstolóval egybekötött mulatozásba, táncba hívnak.
A Tájházak hete rendezvényeiről a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont Facebook-oldalán találnak részletes tájékoztatót.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!