Egy tanuló bukott el a záróvizsgán

Múlt héten zárult Hargita megyében a kétéves szakoktatásban végzett diákok záróvizsgája. A vizsgán megjelentek közül mindössze csak egy tanulónak nem sikerült átmenő jegyet szereznie – tudtuk meg a szakoktatásért felelős tanfelügyelőtől.

[dropcap]Ö[/dropcap]sszesítette a tanfelügyelőség a megyében kétéves szakoktatásban végzett fiatalok záróvizsgájának eredményét. Kedves Mónika tanfelügyelő szerint a szakoktatásban végzett tanulók 99,99 százaléka szerzett diplomát.
– Jegyekre leosztott statisztikai adatokkal még nem szolgálhatok, azt viszont már tudjuk, hogy a megyében vizsgára jelentkező 371 diákból egynek nem sikerült a szakvizsgája – nyilatkozta lapunknak Kedves Mónika. A szakoktatásért felelős tanfelügyelő szerint jó hír továbbá, hogy a szakiskolák vezetőitől kapott információk azt bizonyítják, a frissen végzettek nagy része a tanulmányai befejezését követően azonnal munkába áll.
– Azt tapasztaljuk, hogy az oktatási intézményekkel szerződésben álló cégek, amelyek a gyakorlati oktatás jelentős részét biztosítják az iskolákban, nagyon komolyan veszik a feladatukat, ennek pedig az az eredménye, hogy a képzés befejezését követően gyakran alkalmazzák is a kezük alatt tanulókat – részletezte a tanfelügyelő.
Kedves Mónika ugyanakkor felhívja a fiatalok figyelmét, hogy jelenleg is vannak még helyek a szakiskolákban a hároméves szakoktatásban.
– Szeretném kiemelni, hogy esti tagozaton indul oktatás 9. osztálytól Gyergyószentmiklóson a Fogarasy Mihály Szakközépiskolában asztalos szakon, a szentegyházi a Gábor Áron Szakközépiskolában pedig csökkentett látogatású osztály indul természettudomány szakon. Csíkszeredában a Kájoni János, Kós Károly és Székely Károly középiskolák kínálnak lehetőséget esti oktatásban – tudtuk meg. A tanfelügyelő szerint szintén lesz a következő tanévben esti oktatás a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolában is. A tanintézményekben egész augusztusban várják a jelentkezőket.

Pál Bíborka

: an accessible web community