Egy pofon nem a világ?

Egyre több nemzetközi felmérés fi gyelmeztet, hogy a bő egy éve tartó járványhelyzet még hátrányosabb helyzetbe sodorta a legkiszolgáltatobbakat, a gyerekeket. Szegénység, esélyegyenlőtlenség és bántalmazás – csak három riasztó szegmens, ahonnan rossz hírek érkeznek. A magyarországi Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány egy régiós kutatást indított útjára, hogy feltérképezze, mit gondol a társadalom a bántalmazásról, és milyen lehetőségei vannak a közösségi gyermekvédelem megvalósításának. A kutatásban Magyarországon, Albánián, Moldova Köztársaságon és Szlovákián kívül Románia is részt vesz.

Mifelénk még sokszor, sokan mondják, hogy egy pofon nem a világ. Azt is, hogy én is kaptam, mégis rendes ember lett belőlem. Valóban? Talán igen, ha a „rendesség” fogalmába beletartozik az agresszió elfogadása, sőt, adott esetben szükségesnek tartása is. Ha a „rendesség” fogalmába beletartozik, hogy továbbadjuk a pofont, kapjanak a gyerekeink is, mert kaptunk mi is. Vajon nem kéne ezt a spirált megszakítani? S a „rendesség” fogalmát újraértelmezni? Ma már komoly kutatási programok bizonyítják, hogy egy pofon is lenyomatot hagy az agyban, és igen, a kapott pofon is lehet trauma, amely befolyásolja a felnövekvő ember életét. Akár úgy, hogy nem tudja megvédeni magát, hogy hajlamos lesz önmaga felé fordítani az agresszív késztetéseit, akár úgy, hogy maga is bántalmazó lesz, számára is természetessé válik, hogy tehetetlenség, düh esetén teret engedjen az erőszaknak.

A bántalmazásnak rengeteg árnyalata van: a skála a gúnyolódástól (verbális agresszió) a verésig (fi zikai agresszió) nagyon hosszú és változatos. Vannak olyan szintjei, amire lazán azt mondjuk, hogy nevelés, ám inkább idomítás vagy fegyelmezés, holott már rég erőszak. A felmérésből várhatóan kiderül, hogy a mi társadalmunk hogyan látja ezt a skálát, ami azért lesz hasznos, mert az információk birtokában a szakemberek könnyebben találhatnak majd megoldásokat a gyermekek védelme, a gyermeki biztonság növelése érdekében. Mert jó lenne már egyszer egyetértésre jutni abban, hogy mi minősül erőszaknak, és abban is, hogy ettől a jövendő generációt meg kellene védeni. Talán akkor ők már jobb emberek lesznek…

 Asztalos Ágnes

: an accessible web community