Egy pofon még nem a világ? Felmérés készül a bántalmazás elfogadottságáról

Romániában minden órában két gyerek válik bántalmazás, erőszak áldozatává, miközben 2003 óta törvény tiltja az erőszak minden formáját. A magyarországi Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány öt ország részvételével végez kutatást, hogy feltérképezze, mit gondol a társadalom a bántalmazásról. Romániából a Caritas csatlakozott a felméréshez, az online kérdőív ide kattintva már elérhető.

Romániában a törvény szerint zéró tolerancia van a bántalmazás minden formájával szemben, mégis széles körben elfogadott a gyermekekkel szembeni erőszak számos formája, a szóbeli bántástól kezdve az úgynevezett „nevelő célzatú” pofonig.

Az erőszak vajon mi?

A magyarországi Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Egy pofon még nem a világ? címmel széles körű kutatást indított útjára, amely azt próbálja kideríteni, hogy mit gondol a társadalom a gyermekek fizikai vagy szexuális bántalmazásáról, elhanyagolásáról, és válaszokat kíván találni arra, hogy milyen lehetőségei vannak az érzékenyítésnek, a hatékonyabb gyermekvédelemnek. Magyarországon kívül Albánia, Moldova, Szlovákia és Románia vesz részt a projektben, amelynek hazai lebonyolítását a Gyulafehérvári Caritas vállalta magára.
A bántalmazás sokféle formája a mai napig jelen van a közösségek legkülönbözőbb szintjein: a családokban, a gyerekekkel foglalkozó intézményekben, de akár rendszerszintű bántalmazásról is beszélhetünk. Az erőszaknak sokféle arca van, amit gyakran még felismerni is nehéz, hiszen a körülöttünk lévők tolerálják, vagy akár maguk is alkalmazzák a gyerekekkel szembeni erőszakos viselkedést. Egyáltalán mit nevezünk erőszaknak? Hol ér véget a fegyelmezés, és hol kezdődik a bántalmazás? Kihez fordulhatunk bántalmazás esetén? Mikor és hová kell jelezni? Mi a különbség a jelzés és az árulkodás között? Ahhoz, hogy széles körben tenni tudjunk a gyerekeket érintő bántalmazások ellen, fontos, hogy közös nevezőre jussunk ezekben a kérdésekben, hiszen akkor van lehetőség a bántalmazás ellen fellépni, ha egyetértünk abban, mikor van szó erőszakról – olvasható a Caritas honlapján közzétett felhívásban.

Megoldásokra van szükség!

Fontos téma a bántalmazás, és az, hogy érzékenyítsük a társadalom különböző rétegeit ezen a téren. Fontos, hogy eljuttassuk az üzenetet: a fizikai erőszak csakis fizikai erőszakot szül – ezt mondta Szígyártó Adrienn pszichológus, a Caritas munkatársa, az erdélyi projekt felelőse. Kiemelte, a régiós kutatás célja, hogy a szakemberek az eredmények alapján olyan javaslatokat fogalmazzanak meg a közösségek számára, amelyek növelhetik a gyermekek biztonságát és segíteni tudnak a helyi közösségeknek a gyermekekkel szembeni bántalmazás megelőzésében, felismerésében és kezelésében. – Alternatív megoldásokat, alternatív eszközöket kell keresni, amelyekkel kiválthatók a gyermekekkel szembeni erőszakos megnyilvánulások – hangsúlyozta a pszichológus.
A kutatás első szintje az az online kérdőíves felmérés, amellyel a felnőtteket szólítják meg, és amely ettől a héttől kezdődően már elérhető a Caritas honlapján. A kérdőívet április végéig lehet kitölteni, a kérdések többek között azt mérik fel, hogy az emberek mit tekintenek bántalmazásnak, kiket tartanak felelősnek annak kezelésében, vagy például tudják-e, hová kell fordulni erőszak esetén. A kérdőíves vizsgálat a tavasz folyamán egy, gyermekek véleményét feltáró online felméréssel, illetve a részt vevő országok egy-egy helyi közösségében megvalósuló fókuszcsoportos megkérdezésével is kiegészül. Szígyártó Adrienntől megtudtuk, hogy román fordításban is elérhető lesz a kérdőív, online kampányt is készülnek indítani, hogy minél szélesebb körben vonhassák be a hazai lakosságot. A hazai kutatás eredményeit a nyár végén hozzák nyilvánosságra a Gyulafehérvári Caritas weboldalán, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány pedig a régiókat összesítő, átfogó kutatási jelentését a tervek szerint októberben publikálja – közölte még Szígyártó Adrienn.

Asztalos Ágnes