Egy letűnt kor képtöredékeit láthatják a járókelők

Újabb kiállítás nyílt múlt héten a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum kerítésén. Ezúttal egy fotódokumentációs kiállítást láthatnak az arrajárók, amely alsósófalvi gyűjtés eredményeként született. A több mint 30 fényképet felvonultató tárlat legtöbb egy hónapig lesz látható a kulturális intézmény előtt.

Részét képezte az újonnan megnyílt kiállítás a tegnap zárult XI. Székelyföld Napoknak is. Amint azt P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont munkatársa elmondta, a kiállítás anyagát Balázs Ödön fotográfus válogatta össze és dolgozta fel úgy, hogy az mindenki számára élvezhető legyen. Azért választották a Haáz Rezső Múzeum kerítését a kiállítás bemutatására, mert, mint mondta, ebben a bizonytalan világban nem lehet lassan már szabadtéri programokat sem tervezni.

– Amikor ennek a kiállításnak a megvalósításán dolgoztunk, akkor még a járványügyi szabályok szerint csak nagyon kevesen látogathatták volna meg a múzeum falai között, nem érte volna meg dolgozni vele, ezért is döntöttünk a kulturális intézmény kerítése mellett. A fotókat így láthatják az arrajárók, akár gyalogosan, akár autóval közlekednek – mondta P. Buzogány Árpád. Hozzáfűzte, a Forrásközpont a múlt században az egykori történelmi Székelyföld területén készített (nagyrészt családi tulajdonban található) fotográfiák felkutatását, digitalizálását és bemutatását is célul tűzte ki. Ennek eredményeként kerültek most új megvilágításba egy letűnt kor képtöredékei, életképei, mint például: hagyományos építészet, ünnepek, mesterségek, utcazenészek. A kiállítás anyaga Pál Lídia alsósófalvi viseletkészítő tulajdonából kerültek ki, továbbá Fülöp Noémi tanítónő a saját gyűjteményét is a Forrásközpont rendelkezésükre bocsátotta, de Seréni János nyugdíjas pedagógus, aki a 80-as években iskolaigazgató volt a településen, számos felvételt készített annak idején, amelyek most kiállításra kerültek.

P. Buzogány Árpád azt is elmondta, egyelőre nem döntötték el, meddig lesz látható a több mint 30 fotóból álló kiállítás a múzeum kerítésén, két hétig vagy akár egy hónapig, viszont terveik szerint a kiállítás következő helyszíne Alsósófalva lesz, hiszen úgy illő, hogy a településen is bemutassák az ott összegyűjtött anyagot.

A mostani kiállítást Haáz Rezső etnográfus, képzőművész, múzeumalapító székely népviseleteket bemutató rajzaiból készült kiállítás előzte meg a kulturális intézmény kerítésén. Ezt is a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezte, az anyag jelenleg Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban látható. A rajzokból készült kiállítás nagy sikernek örvendett, számos pozitív visszajelzést kaptak, és ezért is döntöttek a kültéri kiállítások folytatása mellett.