Megérkezett az első gólya Homoródszentpálra

A hétvégén figyelték meg az első gólyát Homoródszentpálon, és a madarászok feltételezik, hogy ugyanarról a példányról van szó, amelyik tavaly is ilyen korán érkezett. A színes madárvilágáról ismert helyszínen már több vonuló récefajt is láttak.

Szombaton, március 6-án figyelte meg Csont-Kelemen Mátyás az első gólyát a homoródmenti településen. Valószínűleg ugyanaz a madár, amely második éve ennyire korán (tavaly is majdnem pont ugyanekkor, március 7-én) érkezett meg, hiszen ugyanarra a fészekre szállt le. Dr. Szabó József, a Közösen a homoródszentpáli madárvilágért Facebook-csoport működtetője, ornitológus, természetfotós mondta ezt lapunknak, akitől azt is megtudjuk, hogy a túl korai érkezés veszélye az, hogy a gólya nem kap táplálékot magának. Egyébként március 20-a körül kezdenek tömegesen visszatérni tájainkra a gólyák. Rendszerint a hónap végéig be is fejeződik a vonulásuk, de tavaly például április közepéig figyeltek meg visszaérkező madarakat. – Megérzik, ha nem megfelelő az időjárás – jegyezte meg dr. Szabó József.

Mint mesélte, a halastavaknál már több récefajt is megfigyeltek. – Őket nem zavarja a hideg időjárás, ha befagynak a tavak, átvonulnak az Olt mentére, ahol találnak táplálékot – mondta a szakember. Érkeznek már a szürke gémek is, bár ezek egy része az utóbbi időben áttelel itt nálunk, sőt már nagy kócsagot is figyeltek meg télen.
Mint ismert, Homoródszentpál a legnépesebb gólyapopulációval büszkélkedhet megyénkben, tavaly 45 fészket számoltak össze a madarászok, bár a költés nem mindegyikben volt sikeres.

Asztalos Ágnes