Hirdetés

Drónokkal az emberéletért

Sűrű, mozgalmas időszakot tud maga mögött Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata. A több mint 500 mentésen kívül számos projektjük folytatódott, eseményeket szerveztek, közben mindig szem előtt tartva a hegyiturizmus biztonságossá tételét.

Fórika Dóra
Becsült olvasási idő: 5 perc
Drónokkal az emberéletért
Sokszor riasztották a hegyimentőket a turisták. Küldetés Fotó: Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

A hegyimentők idei évéről Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának elnöke számolt be lapunknak. 

– Balesetek szempontjából a téli és nyári időszak volt nagyon sűrű. Idén is több mint 500 esetben vonultak ki a hegyimentőink különböző esetekhez, ezek közül előfordultak nagyon súlyos, életveszélyes sérülések, gombamérgezés, kutyák által okozott sérülések is. Hat esetben találtunk meg a keresett, balesetet szenvedett személyt a halál beállta után – tájékoztatott Fekete Örs.


A hegyimentők folytatták a közösségeknek szervezett programjaikat is, amin idén több mint 2000 gyermek és felnőtt vett részt. Szerveztek mászótábort, biciklis vándortábort, sítábort, közös tevékenységet a cserkészekkel, sziklamászó eseményeket, bicikliversenyeket, futómaratonokat.
A turizmus infrastruktú­rá­ját is fejlesztették: megé­pí­tették Románia második Via Ferrataját a Vargyas-szo­ros­ban, ami a környék ékességévé vált, számos turista keresi fel. Ide ingyenesen használható távcsövet is kihelyeztek, és pihenőket alakítottak ki. Továbbá a szorosban új hidakat építettek, felújították az Almási-barlang vaslépcsőit, turistaösvényeket javítottak, bicikliutakat építettek, valamint folytatták a turistaösvények digitalizását is. 

Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

– Készülünk a téli időszakra és az ebből adódó kihívásokra. Szinte minden sípályán jelen vagyunk a megyében, ahol igénylik hegyimentőink munkáját. Jelen pillanatban a Madarasi-Hargitán vannak hegyimentőink. A kollégáink sípályákon való állandó szolgálatának alapfeltétele a szerződéskötés a működtetővel, de riasztás esetén bármelyik pályára kivonulunk. Ennek azonban hátránya, hogy a sérült síző akár fél órát vagy többet is várakozhat a segítségre. Ez nagyon veszélyes helyzet, az elmúlt szezonban olyan esettel is találkoztunk, amikor az orvosok szerint 5 percen múlt a sérült élete – magyarázta a hegyimentő szolgálat elnöke.

Kiemelte: nagyon fontos, hogy megértsék a sípálya működtetői, hogy a nem megfelelő, vagy egyáltalán nem létező segítség a sípályákon nagyon nagy felelőtlenség és nagy bajt okozhat. 
Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának elnöke nemrégiben részt vehetett a Nemzetközi drónnal mentő szolgálat (IEDO) konferenciáján. Itt olyan technológiákkal, programokkal, projektekkel ismerkedhettek meg a résztvevők, amely nagy segítségükre válik az elkövetkezendőkben, hiszen a nehéz terepen való mentésben egyre nagyobb szerepet vesznek át a drónok és más intelligens eszközök, robotok. 

Hargita Megye Tanácsának Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata

– Díjaztak is minket, hiszen mi vagyunk a világon jelen pillanatban azok, akik elsőként egy nagy projekt keretein belül sikerült kiépítenünk és tesztelnünk egy olyan rendszert, ami egy olyan központ és program létrehozását vette célba, ami a drónok által küldött képeket, filmeket azonnal képes elemezni. Ez a program óriási segítséget nyújtana azoknak a hegyimentőknek, akik a terepen vesznek részt a mentésben – fejtette ki Fekete Örs.

Hozzátette: idén beszereztek egy drónt, ami hőkamerával rendelkezik, és országos szinten is a legjobbnak mondható, így könnyebben végezhetik a mentéseket. Ezenkívül a hegyimentőcsapatok rendelkeznek kisebb drónokkal is, ezekkel is gyorsítva és hatékonyabbá téve a munkát. 
 

Kövessen a Facebookon!