Csendes szilveszter, kevés vendéggel

Nem szokás a magyarok körében a karácsony vendéglátóhelyen való ünneplése, a vendéglőket, szál­láshelyeket inkább esz­ten­dő­for­dulókor keresik fel. Körképünkben felmértük, mennyi vendégre számítanak szil­veszterre a megye vendég­látó­ipari vállalkozásai.

Bár az egy hete elfogadott, Csíkszeredára vonatkozó enyhítések kedveztek a vendéglátósoknak, a szilveszter mégis a megszokott forgatókönyvtől eltérően zajlik majd. A korlátozások miatt a szilveszteri összejöveletek este 11 órakor véget kell érjenek, emiatt pedig az érdeklődők jelentkezési kedve is lankad.

Csökkenő jelentkezési kedv

Csíkszereda zöld besorolásával elfogadott enyhítések a vendéglátósoknak is kedveztek, de még így sem tudják a szilveszteri eseményeket a megszokott módon megszervezni. Az összejövetelek létszáma és az ideje is korlátozott: egy asztalnál legfennebb hat személy tartózkodhat, valamint a szilveszteri vacsorának is véget kell érnie este 11 órakor. 

− Díszvacsorát szerveztünk, ahová meghívjuk a Székely góbékat is. Próbáltunk egy kicsit humorosabb estét szervezni, hogy lehetőleg jókedvűen lépjünk át az új évbe. Számunkra és a vendégeink számára is furcsa lesz, hogy 11 órakor pakolni kell, de azért még reménykedek a szilveszterestével kapcsolatos enyhítésekben – mondta lapunknak Marques Anna, a Park Hotel vezetője.

Hozzátette, bár még van szabad helyük, de elég sok érdeklődő van, és általában mindig karácsony után telnek be a helyek.

Néhány esetben az enyhítések ellenére is, a biztonság érdekében, a vendéglátóegység befogadóképességének csak a 30 százalékát fogják szilveszter estéjén kihasználni. 

− Egyszerű vacsorát szervezünk, és a biztonság érdekében nem fogadunk sok vendéget. Viszont abban az esetben, ha ez a minimális létszám sem lesz meg, akkor le kell fújjuk az egészet – tudtuk meg Tódor Etelkától, a Fenyő Hotel ügyvezetőjétől.

Mint mondta, az érdeklődők jelentkezési kedve lankad, amikor megtudják, hogy nem lesz táncra lehetőség, nem ülhet hatnál több személy egy asztalnál, illetve este 11 órakor vége van az eseménynek.

Némely vendéglátóegység − mint a Hargita Vendégváró is − eddig sem tudta megnyitni kapuit a vendégek előtt, és hiába fogadták el az enyhítéseket, ennyi idő alatt nem tudnak felkészülni, hogy bármilyen szilveszteri programot szervezzenek. 

Keresettebbek a kulcsosházak

Székelyvarság közkedvelt hely a kikapcsolódni vágyók körében, ugyanis a táj szépsége és a rengeteg kiadó kulcsosház évről évre vendégek sokaságát vonzza a településre. Idén a járványhelyzet miatt elmaradnak a nagy, csoportos mulatozások. Borbély Helga, a Csorgókő panzió adminisztrátora megkeresésünkre elmondta, a létesítmény 17 éves fennállása alatt még sosem volt arra példa, hogy elmaradjon a szervezett szilveszteri buli. Külföldről, főleg Magyarországról érkeztek vendégeik az év minden szakaszában, de főleg ilyenkor, szilveszterkor, akár autóbuszokkal is. Vendégeiknek rendszerint zenés mulatságot szerveztek, 5 fogásból álló menüvel és éjfélkor tűzijátékkal. Ilyenkor általában telt házzal működtek, mind az étterem, mind pedig a szobák foglalását illetően. Idén, mivel nem lehetett hasonló, nagyszabású mulatságot szervezni, ezért a foglalásaik száma is drasztikusan csökkent. Bár szállóvendégeik idén szilveszterkor is lesznek, számukra csak vacsorát és reggelit tudnak biztosítani.

Borbély Helga ugyanakkor elmondta, konyhájuk csökkentett kapacitással működik, újabban házhoz rendeléseket is teljesítenek, így annyi bevételre tesznek szert, amely épp a személyzet bérének és a számlák fedezésére elegendő. Meglátása szerint, idén szilveszterkor a kulcsosházak iránt van nagyobb kereslet, bár sokan a foglalásaikat az utolsó pillanatra hagyták, várva a járványhelyzet alakulását. Mivel ők maguk is rendelkeznek kiadó kulcsosházzal, amely szinte szállodai körülményeket biztosít a bérlőknek, mégis nehezen, az elmúlt napokban tudták csak kiadni. Tapasztalata szerint a házak bérleti díjaiban nincs nagy változás az előző évekhez képest, a tulajdonosok örülnek, hogy ha ki tudták adni. Tudomása szerint a kiadó vendégházakat az épület felszereltségétől és a szobák számától függően 500–2000 euró közötti összegekért lehet bérelni a térségben a szilveszteri időszakra.

Jönnek a sízők, de visszafogott az érdeklődés

A Madarasi-Hargita is benépesült lassan a síszezon beindulásával. Bár hó kevés van, a pályákat hóágyúzzák, így vonzó a téli sportot kedvelők körében. Főleg hétvégeken emelkedik meg jelentősen a látogatók száma. A panziók vendégeinek száma is ilyenkor nő meg, viszont idén a járvány miatt visszafogottabb az érdeklődés a szálláshelyek iránt. Érződik a bizonytalanság, az óvatosság az embereken a foglalásokkor – tudtuk meg Kenyeres Emőke Emesétől, a Súgó panzió igazgatójától. Mint mondta, szilveszterkor is várják vendégeiket, akiknek idén ünnepi vacsorával tudnak majd szolgálni. Mást, nagyobb mulatozást ugyanis nem engedélyeznek az előírások, ezért családiasabb, visszafogottabb hangulatban telik majd az ünnep. Foglalásaik vannak az év végére, bár érződik a járvány hatása e téren is. Éttermük csökkentett kapacitással működik, de vendégeiket maximálisan ki tudják szolgálni. Az előző években külföldi és hazai turisták egyaránt megfordultak a panzióban a karácsonyi, szilveszteri ünnepekkor, idén azonban csak belföldi turisták érdeklődtek a szálláshely iránt. 

A szálláshelyek fele sem foglalt

Borszéken a szálláshelyek alig negyven százaléka telik meg a jelenlegi foglalások alapján az év utolsó hosszú hétvégéjére. 

– A kormány eléggé későre tette világossá azokat az intézkedéseket, szabályokat és elvárásokat, amelyek a decemberi ünnepek ideje alatt érvényben lesznek. Valószínűleg ez a bizonytalanság volt az ok, amiért sokan visszamondták a szilveszteri foglalásukat – mondta el érdeklődésünkre Sárpátki Melánia panziótulajdonos, a Borszéki Turisztikai Egyesület vezetője.

Véleménye szerint az is gondolkodóba ejti a potenciális vendégeket, hogy a belterek kapacitásának felére csökkentése miatt nem tudnak nagyobb társasággal, baráti körrel érkezni.

A fürdővárosba látogatóknak rövidebb és hosszabb túraútvonalakat, sétákat ajánlanak a vendéglátók: remélhetőleg az időjárás téliesre fordul, hogy a sípályát is tudják elindítani az üzemeltetők.

Sárpátki Melánia szerint valószínűleg idén is lesznek olyan csoportok, amelyek utolsó pillanatban foglalnak majd, de az általános bizonytalanság miatt ez sem fogja kimozdítani a holtpontról a meglehetősen gyenge idényt.

– A szállásadók nagy része elfogadja az üdülési jegyeket, a szolgáltatások díja nem emelkedett, mindenki kedvezményekkel várja a vendégeket, így a tavalyhoz képest közel húsz százalékkal olcsóbban lehet szállást foglalni – hangsúlyozta a Borszéki Turisztikai Egyesület vezetője. 

A vidéki szálláshelyek iránt nagyobb az érdeklődés

Fotó: facebook

Számítanak a visszatérő vendégekre

A Gyergyószentmiklóstól három kilométerre, a Gyilkostó irányába található Hétvirág panzió adminisztrátora, Sipos Zsuzsanna sem tud gyümölcsöző turisztikai évről beszámolni. Számottevő vendég csak a július–augusztusi hónapokban érkezett; sem tavasszal, sem ősszel nem volt forgalom.

A környezettudatos, gyermekbarát szálláshelyként ismert Hétvirágban négy apartmanos és három háromszobás ház található, amelyekhez közösségi helyiség is tartozik. Ezeknek alig egynegyedét foglalták le szilveszterre.

– Visszatérő vendégek érkeznek az év utolsó napjaira: reméljük, síelési lehetőséget is tudunk ajánlani nekik a környéken, emellett a túrázás, a természetszeretet, a páratlan szépségű Gyilkos-tó vonzza ide őket – mondta a szálláshely adminisztrátora, hozzátéve, nem változtattak az árakon ebben az évben. 

A közigazgatási szempontból Gyergyószentmiklóshoz tartozó Gyilkostón kevés turista fordul meg ebben az időszakban, csak hétvégén van egy kevés forgalom. 

– Az év utolsó napjainak megünneplése semmiképp nem fog az elmúlt évekhez hasonlóan háromnapos rendezvénysorozat lenni nálunk. Idén csak egy vacsorával tudunk szolgálni a szállóvendégeinknek, betartva a járványügyi előírásokat és a tizenegy óráig tartó időkeretet – mondta el megkeresésünkre Portik Zalán, a Gyilkostó Hotel és Étterem tulajdonosa. 

A hagyományos szilveszteri ünnepség elmaradása miatt a foglalások száma is bizonytalan, állandóan változik a lista. A hagyományosan itt szilveszterező, az ország minden részéből érkező vendégek meggondolják, hogy felváltják-e az eddigi évek hangos ünneplését azzal, amit most igénybe tudnak venni.

– A településen a túrázás jelenti a téli kikapcsolódási lehetőséget: a jövőben ezen mindenképpen változtatni szeretnénk, hogy több potenciális vendéget tudjunk megszólítani, legyen aktív turisztikai kínálatunk – jegyezte meg Portik Zalán. 

Félelem, bizonytalanság

Szilveszter közeledtével idén főleg a kulcsosházak, kisebb mértékben a hotelek iránt van igény. Legalábbis Udvarhelyszéken úgy látszik, hogy az emberek – ha mégis kimozdulnak – az ellenőrzés lehetőségétől távol, minél szabadabban szeretnék búcsúztatni az óévet.

Nagy a pangás Parajdon és környékén, míg a szomszédos Szováta szálláshelyeinek telítettsége mintegy 80 százalékos, a Sóvidék másik neves üdülőjében ez az arány 40 százalék körül alakul az év végén. Moldován László, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke szerint ez a különbség leginkább abból adódik, hogy Szovátán sok a szálloda, amely adott esetben wellness-szolgáltatást is nyújt, míg Parajdon a szálláshelyek zöme panziókban vagy vendégházakban van, sok helyen nincs étkezési lehetőség és a településen a wellnessközpont sem nyithatott ki.

– Kevés a foglalás, a félelem ott van az emberekben. A panziósok lelkileg már rákészültek a gyenge évvégére, és egy jobb új évben reménykednek – mondta a turisztikai szakember. 

Eközben a havas tél is várat magára, a Parajd közelében lévő sípályák még nem működnek, a sóbányában is alig van látogató. Mint Moldován közölte, míg a tavaly ilyenkor napi 1500-2000 körül alakult a látogatók száma, mostanában 35-40 belépőt adnak el. Érdeklődtünk a település legújabb szállodájánál is, ahol kiderült, hogy reményeik szerint telt házzal ünnepelhetik az év végét, 80 százalékban már beteltek a helyeik. Úgy tudják, hogy a szállodák mellett a kulcsosházak iránt nőtt meg az érdeklődés, ahová kisebb társaságok magukban elvonulhatnak, és nem kell különösebb korlátozásoknak megfelelniük. Simó Imre társtulajdonos tájékoztatott, hogy az Altus Hotelben szilveszter napján díszvacsorát adnak 18–23 óra között.

Székelyudvarhelyen a Páva hirdet évzáró vacsorát, amit rendhagyó módon már kora délután elkezdenek, hogy 23 órakor végetvethessenek neki. Miközben a tavaly jóval több igénylő lett volna, mint amennyi helyük volt, idén még annál is kisebb az érdeklődés, mint amire számítottak – tudtuk meg Trucza Adorján tulajdonostól. Az árakat is lennebb hozták, és reménykednek, hogy lesz még néhány foglalás az év utolsó napjaiban. Vannak szállóvendégeik is, de helyük is van még bőven. Ugyanakkor a Deságban (Zeteváralja mellett) található panziójukban minden hely elkelt az év végére. 

A város másik kedvelt (és még nyitva tartó) szállodájának és éttermének a tulajdonosa sem tudott jó hírekről beszámolni. Lesz néhány szállóvendégük, ők majd – ha igénylik – kapnak vacsorát, de szilveszteri mulatságot nem rendeznek, hacsak az utolsó pillanatokban arra az egy napra nem lazítanak a korlátozásokon.

– Ha legalább 1 óráig nyitva tarthatunk, lesz szilveszteri buli, mi készen állunk – közölte Nagy György tulajdonos.