Hirdetés

Cseke Attila: földrengésbiztossá tesszük az épületeket

366 épület tartószerkezetének megerősítésére és földrengésbiztossá tételére kapott finanszírozási kérelmet a fejlesztési minisztérium, 5,7 milliárd lej értékben. A szaktárca rekordidő alatt, jövő hétig kiértékeli ezeket, majd sor kerülhet a finanszírozási szerződések aláírására és az építkezési munkálatokra – jelentette be Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter azt követően, hogy a szaktárca tegnap este lezárta a pályázást.

Hírszerkesztő: Molnár Raymond
Becsült olvasási idő: 3 perc
Cseke Attila: földrengésbiztossá tesszük az épületeket
Cseke Attila a finanszírozási kérések gyors kiértékelését rendelte el Fotó: Cseke Attila Facebook-oldala

Az RMDSZ közleménye rámutat: a fejlesztési minisztérium kormányzati forrásokból teszi földrengésbiztossá az épületeket, iskolákat, kórházakat, tömbházlakásokat újít fel.

A 366 kérelem között 97 iskolaépület és egyéb tanügyi intézmény, 28 kórház és 132 tömbházlakás van, illetve sok a fővárosi épület, de a Partiumból, Erdélyből is érkeztek kérések

– nyilatkozta az RMDSZ-es miniszter.

139 finanszírozási kérelem érkezett bukaresti épületekre. Cseke Attila ezek gyors kiértékelését rendelte el. „Már a kérelmek beérkezése alatt elkezdtük a benyújtott pályázatok értékelését, és 290 kérelem esetén további információkat kértünk a pályázóktól. Legkésőbb március elsejéig kiértékeljük a maradék kérelmet, és aláírom a miniszteri rendeletet, amely leszögezi a felújításra váró épületek listáját.”

A miniszteri rendelet értelmében az önkormányzatok digitálisan nyújthatják be a szükséges dokumentációt, ezt követően a szaktárca aláírja a finanszírozási szerződést, majd kezdődhet a közbeszerzési eljárás és az építkezés

– mutatott rá Cseke Attila.

Mint ismeretes, a fejlesztési szaktárca további 295 épületet tesz földrengésbiztossá, a munkálatokat a helyreállítási alapból (PNRR), illetve az Országos Beruházási Vállalaton (CNI) keresztül finanszírozza.

A kormányzati földrengésbiztonsági program keretében a szaktárca idén 500 millió lejre írhat alá finanszírozási szerződést. A támogatás 100%-os, sem a lakóknak, sem a helyi önkormányzatoknak nem kell visszatéríteni a beruházás értékét. Továbbá nemcsak tömbházlakásokat, hanem kórházakat és iskolákat, közintézményeket is felújíthatnak.

Ez a minisztérium által kidolgozott új szabályozás eredménye, mondta el az RMDSZ-es miniszter, hiszen eddig a beruházást vissza kellett fizetni, ami akadályozta a folyamatot, és csak a tömbházlakásokat tehette földrengésbiztossá az állam. „A régi törvények alapján harminc év alatt harminc épületet sikerült csupán felújítani, nem működött a program, ezért már tavaly elkezdtünk ennek javításán dolgozni” – zárta nyilatkozatát Cseke Attila.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!