Cîţu: nyáron teljes gőzzel működhet a turizmus, majd a kötelező maszkviselést is eltörölhetik

Fotó: gov.ro

Lehetséges, hogy június 1-je után teljes kapacitással kinyithatnak a tengerparti vendéglők a beoltott személyek számára – jelentette ki kedden a miniszterelnök.

Florin Cîţu azt is elképzelhetőnek tartja, hogy június 1-je után ne legyen kötelező a maszkviselés a tengerparton és kirándulásokon. Cîţu megerősítette: további lazító intézkedéseket az oltási kampány sikerének függvényében lehet bevezetni.

Meglátása szerint augusztus 1-je után jöhet szóba a kötelező maszkviselésről való lemondás. Leszögezte: ez egy lehetséges dátum, de minden attól függ, hogy milyen ritmusban sikerül immunizálni a lakosságot. A kormányfő rámutatott, hogy Izraelben azt követően mondtak le a kötelező maszkviselésről, hogy az átoltottsági arány megközelítette a 60 százalékot.

„A beoltottak esetében egyéb kedvezmények is szóba jöhetnek. A vendéglők belterei például 100 százalékos kapacitással működhetnek, ha beoltottakat fogadnak, vagy a tengerparti szállodák is. (…) Magánrendezvények is szóba jöhetnek, csak beoltottak részvételével” – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő hozzátette, több forgatókönyv is létezik jelenleg a beoltottakra vonatkozó esetleges lazításokról, ezeket a javaslatokat a minisztériumközi tanács, majd az illetékes tárcák elé terjesztik, és a vállalkozók képviselőivel is egyeztetnek ezekről.

Cîţu ugyanakkor kiemelte, lazítások bevezetése esetén is lesznek szabályok, amelyeket be kell tartani. „A tengerpart esetében például az a javaslat, hogy ne legyen kötelező a maszkviselés, a távolságot azonban továbbra is kell majd tartani” – magyarázta.

Ismét kiemelte a védőoltások fontosságát annak érdekében, hogy új lazító intézkedéseket lehessen bevezetni. Mint mondta, a fertőzöttek számának csökkenése az immunizációs kampány eredménye is.

„Megnéztem az utóbbi napok adatait, és egyértelmű, hogy az oltási kampány felgyorsítása pozitív hatást váltott ki. A fertőzöttek száma azért is csökken, mert nőtt a beoltottak száma” – mutatott rá a kormányfő és merősítette: az egyetlen megoldás a világjárvány felszámolására a védőoltás.

„Ha június 1-jéig elérjük azt az ötmillió beoltott személyt – ma 3,4 millió személy van beoltva, kétmillió mindkét dózissal –, akkor több dolgot újra tudunk indítani a gazdaságban” – mondta a miniszterelnök.

HN-információ