2021. április 14, szerda.
Hirdetéscustom_html_banner1

Brassóba került a Román Kupa

A Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub vívta tegnap este a jégkorong Román Kupa fináléját. Az első harmadban  már minden eldőlt. A Brassó szétkorcsolyázta a csíki csapatot, és a folytatásban a csíkiak hiába vették fel a ritmust, nem tudtak fordítani. Zsinórban három megnyert kupadöntőt követően nem Csíkszeredában landol a trófea.

Galacon rendezték meg a jégkorong Román Kupa tornáját, amely jó előjel volt a Csíkszeredai Sportklub számára, hiszen az elmúlt három galaci döntőt behúzták. Lépéshátrányból indultak viszont, és ezt nem tudták ledolgozni.

12 perc alatt kivégezték a GYHK-t

Egy évvel ezelőtt a Gyergyói HK-nak Brassóban összejött a bravúr, és 4–2 arányban legyőzte a Coronát. Ezúttal viszont nem jött össze a bravúr az A csoport fináléjában. A Cenk alatti csapat alaposan megnyomta a mérkőzés elejét, és 12 perc alatt négyet rámolt be az öltözőben ragadt GYHK-nak. Ez pedig hatalmas hátrány egy igencsak remekül képzett és összerakott gyergyószentmiklósi csapattal szemben. Mégis felcsillant a remény. A 16. percben, fórban, St. Amant talált be Tőke hálójába, majd a második felvonás során Pance és Troncinsky is. Úgy nézett ki, hogy lesz keresnivalója a GYHK-nak. Nem így lett. Újabb rövidzárlat újabb brassói gólokat eredményezett, és innen már nem volt visszaút. A GYHK nagy árat fizetett az első 12 percért…

A B jelű csoportban is a forgatókönyv szerint alakult minden. A címvédő Csíkszeredai Sportklub és a hazai galaci alakulat különösebb megerőltetés nélkül húzta be a két kötelező győzelmet a Bukaresti Steaua és fiatalokból álló Sapientia U23 ellen.

Az egymás elleni mérkőzés szikrázó, helyenként durvaságoktól sem mentes összecsapást hozott. Mondhatni az orosz és a kanadai iskola randevúja volt. A csíki csapat végig kezdeményezőbb volt ellenfelénél, három alkalommal is vezetést szerzett, és erre a Duna-partiak „csak” két alkalommal tudtak válaszolni. Köszönhetően Adorján parádés teljesítményének is. Igaz, a túloldalon az ex-csíki Onodi is bravúrok sokaságát mutatta be.

Galaci bronz

A vesztesek csatájával kezdődött a torna záró napja, amelyen a házigazda Galaci VSK a Gyergyói HK-val csatázott. Kiegyenlített küzdelem zajlott a jégen, hogy az első harmad közepén előbb Nyezsnyamov lövése pattanjon Ruczuj ketrecébe, majd Pajor is betaláljon. A második harmadtól kezdve a GYHK elkezdte dominálni a játékot, míg a hazaiak kivártak a kontrákra. Ez bejött mindkét csapatnak. Előbb szépített a GYHK, majd a hazaiak egy gyors kontra végén visszaállították a kétgólos különbséget. A záró felvonásban a vendégek teljes mértékben beszorították ellenfelüket a saját térfelükre, de a gólgyártás nem ment. A kapu előtt nem voltak hatékonyak, és amikor végre sikerült feltörni a galaci reteszt, már késő volt.

Parázs döntő

A fináléban a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub nézett egymással farkasszemet. Nyolcadik alkalom volt ez, ami az egymás elleni Román Kupa-finálékat illeti. Eleddig a hétből öt alkalommal a Sportklub nyert, míg kétszer a Corona.

Ezúttal a Cenk alatti gárda volt a csata esélyese, már csak abból kifolyólag is, hogy a koronavírus okozta karanténból ők voltak, akik hamarabb szabadultak és számos éles meccset tudtak le. Bombaformában érkeztek Galacra. És ez meg is látszott a játékukon.

A döntő első perceiben még a Sportklub igyekezett alkotni, de hiába volt övék az első fór, azzal nem igazán tudtak mit kezdeni. A folytatásban a Brassó egyre inkább ritmust váltott, és ezek gólokban is jelentkeztek. Előbb Dame-Malka megpattanó lövése csorgott át Adorján lábai között, majd két percre rá egy gyors kontra végén Wilson mattolta a fiatal csíki hálóőrt. A Cenk alatti rohamok csak nem akartak csillapodni, és ebből egy újabb gól született. A Sportklub miután foggal-körömmel kivédekezett egy hátrányt, a kiegészülés pillanatában Péter lőtte be a harmadikat.

A második harmadra alaposan összekapta magát a Sportklub. Egyrészt sikerült felvenni a Brassó által diktált tempót, másrészt a kapura is sokkal veszélyesebben kezdtek játszani. Ennek pedig meg is lett az eredménye. A 26. percben Salló lövésébe Blackwater ért bele, remekül felhozva csapatát mínusz kettőre. Innentől kezdve oda-vissza hokit lehetett látni. Tőke és Adorján viszont remekelt. Pedig helyzetek voltak, hiszen előbb a Brassó, majd a Sportklub kellett kivédekezzen két-két emberhátrányt. A 39. percben viszont úgy nézett ki, megtöri a Corona a Sportklubot, miután emberhátrányban Klempa vitt végig egy szólót. Alig 20 másodperc múlva viszont Becze visszaállította a kétgólos különbséget. 

Nyitott maradt a csata a záró felvonásra, amely során folytatódott a nyílt sisakos küzdelem. A forgatókönyvben annyi módosult, hogy a Brassó egy lépést hátrébb lépett, nagyobb területet engedett a Sportklubnak, bízva a kontrák lehetőségében és Tőkében, valamint az előtte álló védelemben. Ez pedig be is jött. Bár gólt nem sikerült szerezniük, a kapu előtti területeket jól zárták le, és a csíkiak, ha áthatoltak is a résen, Tőke mindent fogott. Így érkeztünk el a hajrához, amikor Jason Morgan lehozta Adorjánt, de ez végül visszafelé sült el, és Valchar lezárta a meccset. Igaz, a gólja előtt Gligának is volt egy üres kapus helyzete, de Kuljas hatalmasat mentett.

Három zsinórban megnyert döntőt követően a Csíkszeredai Sportklub kénytelen beérni a második hellyel.

 

Román Kupa, eredmények, csoportkör

A csoport: Brassói Corona – Bukaresti Sportul Studențesc 11–1 (2–0, 5–0, 4–1); Gyergyói HK – Bukaresti Sportul Studențesc 18–3 (5–0, 7–1, 6–2); Gyergyói HK – Brassói Corona 4–7 (1–4, 2–2, 1–1) /St. Amant (16.), Pance (32.), Troncinsky (34.), Péter Zs. (43.), illetve Vasile (5.), Valchar (6., 12, 39., 60.), R. Gliga (9.), Wilson (36.)/.

B csoport: Csíkszeredai Sportklub – Bukaresti Steaua 6–2 (3–2, 0–0, 3–0) /Blackwater (3., 7.), Maylan (11., 54.), Tousignant (57.), Papp (60.), illetve Lőrincz (14., 16.)/; Galaci VSK – Sapientia U23 9–0 (3–0, 3–0, 3–0) /Constantin (11., 58.), Limanszkij (18.), Zabludovszkij (20.), Kiricsenko (26., 39.), Biró O. (34.), Nyezsnyamov (47., 58.)/; Csíkszeredai Sportklub – Sapientia U23 10–1 (3–1, 2–0, 5–0) /Combs (12.), Taratuhin (18., 58.), Tousignant (18.), Casaneanu (30.), Sándor (39.), Salló (42.), Györfy (43.), Becze (45., 59.), illetve Antal L. (2.)/; Galaci VSK – Bukaresti Steaua 13–2 (5–0, 3–2, 5–0); Sapientia U23 – Bukaresti Steaua 3–5 (2–2, 1–1, 0–2) /György (14.), Silló (19.), Antal H. (37.), illetve Köllő (2., 60.), Filip (5.), Antal A. (36.), Georgescu (53.)/; Galaci VSK – Csíkszeredai Sportklub 2–3 (1–2, 1–1, 0–0) /Constantin (14.), Nyeznyamov (33.), illetve Blackwater (13.), Combs (16.), Becze (40.)/.

A helyezésekért

Kisdöntő: Galaci VSK – Gyergyói HK 3–2 (2–0, 1–1, 0–1) 

/Nyezsnyamov (9.), Pajor (11.), Constantin (32.), illetve Pance (30.), Troncinsky (60.)/.

Döntő: Csíkszeredai Sportklub – Brassói Corona 2–5 (0–3, 2–1, 0–1) /Dame-Malka (5.), Wilson (7.), Péter (14.), Klempa (39.), Valchar (59.), illetve Blackwater (26.), Becze (39.)/.Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

Zsuzsi mesevilága: a csupa rózsaszín sütiműhely

András Zsuzsi tíz éve készít süteményeket, tortákat. Amikor elkezdte, alig volt 9 éves. „Minden egy szülinapi bulival indult: egy adag muffint készítettünk édesanyámmal ajándékba...

Menesztették az egészségügyi minisztert – Nincs veszélyben a kormánykoalíció

Menesztette tisztségéből Florin Cîţu kormányfő Vlad Voiculescu USR-s egészségügyi minisztert, a tárca vezetését ügyvivő jelleggel Dan Barna miniszterelnök-helyettes veszi át. Az Államelnöki Hivatal megerősítette,...

„Míg a többiek játszottak, én a farakás mögött faragtam”

György Gábor fafaragó mester Csíkszentkirályon született, nevelkedett és a mai napig ott él feleségével. Szülőfaluja idén Vitos Mózes-életműdíjjal köszönte meg a munkásságát. Faragott alkotásainak...

Legfrissebb