Bővítenék a Zöldségkosár programot, termelők jelentkezését várják

Zöldségkosár minden csütörtökön. Kölcsönös előnyök bizalom és tisztelet alapján

Ha valakinek van némi földje, szereti a mezőgazdasági munkát, ért a zöldségtermesztéshez és biztos jövedelmet akar, érdemes jelentkeznie a Közösségi Zöldségkosár programba. A nálunk újszerű kezdeményezés három idény után határozottan életképesnek látszik, az igényekből kiindulva ősszel két termelővel és 36 családdal indítanák el a negyedik évadot.

Zöldségkosár minden csütörtökön. Kölcsönös előnyök bizalom és tisztelet alapján
Zöldségkosár minden csütörtökön. Kölcsönös előnyök bizalom és tisztelet alapján

[dropcap]K[/dropcap]özösség által támogatott mezőgazdaság – ez a szakszerű megnevezése annak a projektnek, amelyet lelkes önkéntesek a Caritas Vidékfejlesztés támogatásával indítottak el Székelyudvarhelyen. A lényege pedig a következő: adott egy falusi termelő, aki hét hónapon keresztül, májustól novemberig friss zöldséggel, terményekkel lát el 18 városi családot. A „megrendelők” megelőlegezik a termelő költségeit, és vállalják, hogy akkor is fizetik a havi összeget, ha például elveri a termést a jég. Kölcsönös bizalmon, szolidaritáson és a helyi, egészséges termékek iránti igényen alapul a program.
A malomfalvi Magyari Katalinnal indult el a Zöldségkosár, a nyugdíjas asszony azóta is kulcsember a programban, jók a tapasztalatai, akárcsak az általa zöldséggel ellátott családoknak. A második évben, tavaly – éppen a kezdeti sikereken felbátorodva – két termelővel indítottak, a tervek szerint 36 család kapott volna hetente egy friss terményekkel teli kosarat. A farkaslaki termelő földjét viszont áradások károsították, és visszalépett a programból, a 18 új résztvevő hoppon maradt, de továbbra is igényelnék a szolgáltatást.
– Ezért az új idényt ismét két termelővel kezdenénk – mondta el Tankó Ágnes, a program egyik önkéntese a Caritas irodájában tartott sajtótájékoztatón. Olyan személyt keresnek, aki Udvarhelytől legtöbb 25 kilométerre lakik, rendelkezik 26-30 ár területtel, van zöldségtermelői tapasztalata és előnyben részesíti a helyi vetőmagokat, hajlandó vegyszermentesen termelni és ellátni 18 családot idényzöldséggel. Jó, ha rendelkezik fóliasátorral, vagy a program indulásáig elkészít egy legkevesebb 120 négyzetméteres sátrat. Sólyom Andrea önkéntes az emberi tulajdonságokat is kiemelte, eszerint a termelőtől elvárják, hogy nyitott, megbízható, rugalmas, kommunikatív és munkája iránt elkötelezett ember legyen.
A program előnye a termelő szempontjából, hogy biztonságot jelent, hiszen egy évre előre kötnek szerződést vele, ez biztosítja a terményei iránti folyamatos keresletet méltányos áron, a fogyasztókkal való partnerségben. Szaktanácsadást is biztosítanak, sőt részvételt különböző konferenciákon, képzéseken. Jelentkezni szeptember 30-ig lehet a következő telefonszámokon: 0740–484892, 0725–750484.
A mozgalomban részt vevő családok 220 lej előleget adnak át ősszel, az újabb szezon indításakor, ezt az összeget a termelő az előkészítő munkákra fordítja, majd májustól novemberig havonta 130 lejt fizetnek. Ezért hetente egy kosárnyi vegyszermentes friss zöldséget vihetnek haza, melyet minden alkalommal a Caritas Kossuth utcai székhelyén vehetnek át. Egy kosár értéke 36 lej 50 bani.
Sinka Arnold, a Caritas munkatársa arról beszélt, hogy nevelő hatása is van a Közösségi Zöldségkosárnak. Egyrészt megerősíti a közösségi érzést, és a résztvevők által terjed a helyi terméket tisztelete, az ezek iránti igény.
Románia több településén is él ez a fajta közösségi mozgalom. Az önkéntesek elmondása szerint októberben bírálják el a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatukat, amely ha nyer, akkor képzéseket indítanak a témában Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. Reményeik szerint az ottani közösségek is kedvet kapnak a Zöldségkosárhoz.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community