Borszéket és Gyilkostót is meglátogatták

Moldován, Matichescu és Antal. A parajdi sóbányát is meglátogatták

Egy hosszabb tárgyalási folyamatot követően, kétnapos terepszemlére hívta meg Antal István és Moldován József parlamenti képviselő Mirela Matichescu államtitkár-helyettest, a Országos Turisztikai Hatóság (ANT) alelnökét. Az út során a borszéki kezelőközpontot és Gyilkostót is meglátogatták.

Moldován, Matichescu és Antal. A parajdi sóbányát is meglátogatták
Moldován, Matichescu és Antal. A parajdi sóbányát is meglátogatták

[dropcap]A[/dropcap]z eddigi tapasztalataim alapján az országban nem ismerik a megyénk nyújtotta turisztikai lehetőségeket, mintha az ajánlókban is szégyenlősen kerülnék Székelyföldet.
A hatósági vezető maga sem ismerte átfogóan a térséget, kivéve az általuk finanszírozott beruházásokat, ezért volt már nagyon időszerű a meghívás – fejtette ki Antal István.
A terepezést Homoródfürdőn kezdték, ahol a magánvállalkozásként működő turisztikai központot látogatták meg. Ezt követően Korondon ismerkedtek a helyiekkel, ahol Katona Mihály, a település polgármestere mutatta be a helyi turisztikai fejlesztési terveket. Parajdon Mirela Matichescu többek között a hatóság által finanszírozott wellness-központot térképezte fel, ahol további beruházások szükségszerűségét is megállapította.
– A látogatás fő célja a már sokat hangoztatott borszéki kezelőközpont meglátogatása volt. Reális esélyt látunk arra, hogy a kormány mégis vállalja a finanszírozását – mondta Moldován József.
Antal István kiemelte, hogy a jelenleg ideiglenesen kinevezett elnök, Mirela Matichescu prioritásai között épp azok a beruházások vannak, amelyeket már elkezdtek megvalósítani, de különböző okok miatt leálltak a munkálatok.
A Bucsin-tetőn egy biatlonpálya terveiről esett szó, majd Borzonton Hargita Megye Tanácsának vezetőivel találkoztak.
Mirela Matichescu azt nyilatkozta, véleménye szerint a turizmusért nem lehet az irodából tenni, ezért jött el Székelyföldre is, hogy szemügyre vegye a helyzetet és a fejlesztésért dolgozzon.
A nap záróakkordjaként Gyilkostót járták be, ahol a képviselők mellett, Gyergyószentmiklós alpolgármestere, Nagy Zoltán és a helyi RMDSZ-elnök, Bányász Lehel is jelen volt.
– Egy olyan helyszínről beszélünk, ami kiugró célpont, a megfelelő fejlesztési tervek a hatóság prioritásává is válhatnának – állapította meg Moldován József.
A terepszemle során megállapodtak, hogy a hatóság kifejezetten a gyógykezelő központok fejlesztésére, valamint a hagyományőrző tevékenységekre, programokra vonatkozóan egy kormányhatározatot kezdeményez.
– Ezeknél a területeknél mind kormánytámogatásra, mind európai uniós alapok lekérésére esély van, ami több megyei települést is érintene – mutatott rá Moldován.
A képviselő hozzátette: szeptembertől további tárgyalásokat folytatnak, amelyek következtében konkrét tervek születhetnek a folytatással kapcsolatban.

HN-információ

: an accessible web community