Borboly Csaba: az energiaadó csökkentéséért fogok dolgozni

A környezetvédelmi, éghajlatváltozási és energiaügyi szakbizottság (ENVE), az Európai Néppárt javaslatára, megbízta Borboly Csabát, hogy készítsen jelentést, amelyben az energia és az elektromos áram jelenlegi helyzetét, adórendszerét, valamint az adó és illeték kérdéskörét tanulmányozhatja Hargita megyében és Európa-szerte – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében Hargita Megye Tanácsa.

A Régiók Bizottsága ENVE (környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy) szakbizottságának múlt csütörtöki, hibrid ülésén vett részt Hargita Megye Tanácsának elnöke, ekkor kérték fel a jelentéstevésre. A jelentés szerves részét képezi az is, hogy miként érhető el az adócsökkentés, amely most Romániában is egyre sürgősebb megoldásra váró probléma.

Borboly Csaba kifejtette, hogy a jelentés előkészítésében több szempontot is figyelembe vesznek majd: az energia és az elektromos áram egységes európai adóztatására vonatkozó irányelv módosítását javasolják, mivel az energiafogyasztásért fizetett lakossági ár jelentős része adó, ezeknek a csökkentése pedig hozzájárulhat a napokban történt nagy energiaár-növekedés kompenzálásához, ami rengeteg fogyasztót érint jelenleg Székelyföldön is.

Hozzátette: a jelentés elkészítése során a legfontosabb célkitűzésük az, hogy minden eszközt, javaslatot figyelembe véve az energiát és az elektromos áramot érintő adócsökkentések megvalósuljanak, így az emberek kevesebbet fizessenek az elektromos áramért. Ugyanakkor mindezek mellett szeretnék, ha a köztudatba beépülne a zöldenergiás beruházások támogatása is, hiszen ebben rejlik a jövő.

HN-információ

: